SASTANAK ČOVIĆA I ZVIZDIĆA: Ima li šanse da Parlament BiH konačno bude odblokiran?

Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda BiH Denis Zvizdić i Dragan Čović obratili su se javnosti nakon okončanja sjednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamenta BiH.

“Današnja atmosfera bila je više nego dobra. To daje šansu da možemo kazati da idemo u dobrom pravcu kada je u pitanju uspostava Vijeća ministara BiH, odnosno punoća rada Parlamenta BiH”, kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, ohrabren je načinom na koji je danas radio Zajednički kolegij kada je u pitanju priprema budućih aktivnosti.

Čović se osvrnuo i na sutrašnji sastanak u Mostaru sa liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Ako sve bude kako je planirano, vjerujem da ćemo vrlo brzo imati sastanak predstavnika tri političke opcije, čime bi formalno trebalo da završimo ovu priču”, najavio je Čović.

Prema njegovim riječima, atmosfera koja se gradi trebalo bi da podari rezultate.

“Ovakvo stanje je neodrživo i nikome ne odgovara”, ocijenio je Čović.

Na pitanje novinara kako komentarišu inicijativu opozicionih poslanika u parlamentu BiH za deblokadom ovog organa vlasti kroz izmjene Poslovnika, Čović je kazao kako nema poseban komentar.

“Sve inicijative su legalne i legitimne ukoliko su u duhu poslovnika oba doma Parlamenta BIH. Takvih inicijativa ima na desetke i raspravljamo o njima kroz kolegije. Ako mi uradimo posao koji smo dogovorili, onda sam sasvim siguran da neće biti potrebe za bilo kakvim inicijativama te vrste. Duboko sam uvjeren da imamo sve preduslove da završimo ovaj ciklus, odnosno da uspostavimo zakonodavnu i izvršnu vlast”, rekao je Čović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić kazao je kako su svaki sastanak i dijalog jedini pravi modeli u BiH da se dođe do rješenja.

“Svaki sastanak budi nadu i optimizam da korak po korak dolazimo do rješenja”, dodao je on.

Zvizdić smatra da je svaka inicijativa koja ide u prilog blokade rada Parlamenta dobro došla.

“Zvaničan stav SDA je da ćemo to podržati kada prođu poslovničke i sve druge procedure”, kazao je Zvizdić.

On je dodao kako će narednih dana biti poznatije više detalja.

Vijesti.ba/Preokret

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top