KONFUZIJA U SARAJEVU: Da li je Predsjedništvo BiH trasiralo put zemlje u NATO?

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U javnosti u BiH ovo je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da dokument pod nazivom “Program reformi BiH” još niko nije vidio.

Dokument koji će Predsjedništvo BIH poslati u Brisel usaglašen je i izanaliziran na sastanku članova Predsjedništva sa ambasadorima, te je utvrđeno da se ne radi o ANP-u, dokumentu koji predstavlja korak za članstvo u NATO paktu.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik juče je bio izričit da se dokument tako ne tumači.

Milorad Dodik insistirao je i da se ambasadori i Željko Komšić i Šefik Džaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak zatražio je da se stavi na uvid javnosti dokument – Program reformi Bosne i Hercegovine, koji će biti upućen u NATO sjedište u Briselu, u roku od jedan dan, nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

-Za ozbiljnost i kredibilitet institucija Bosne i Hercegovine i svih njenih građana važno je da se što prije, već narednih sati, javno objavi ta dokument – rekao je Crnadak.

Kaže da se iskreno nada da Predsjedništvo BiH neće ići, u kako kaže, takvu ludost, da traži od Ministarstva vanjskih poslova BiH da tako važan dokument, koji na različite načine utiče na život građana u ovoj zemlji, uputi u sjedište u NATO-a, prije nego što potpuni uvid u njegov sadržaj dobije javnost cijele BiH.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je u Sarajevu izjavio novinarima da je, po mišljenju te stranke, odluka Predsjedništva BiH u suštini aktivacija MAP-a, kako god se zvao dokument koji je usvojilo.

– O tome je prije desetak dana sasvim jasno govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kada je rekao, tog trenutka kada se ovaj dokument bilo kojeg naziva pošalje u Brisel i ako bude prihvaćen, on u suštini znači aktivaciju MAP-a, i time je ključno trasiran put Bosne i Hercegovine ka ovom vojnom savezu – kazao je Šarović prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Dodao je da po onome što znaju u SDS-u, iz izvora bliskih Predsjedništvu, ovaj dokument ne pominje vojnu neutralnost na bilo koji način.

– On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO-u nižih nivoa vlasti, ni entitata niti drugih nivoa. Nije moguće provesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu. Jedina dva tijela koja mogu konačno da odlučuju i da potvrde poziv NATO-a za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH – naveo je Šarović.

Dokument koji je juče usvojen u Predsjedništvu BiH nije ANP, izjavio je za RTRS ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

– Taj dokument nije povezan sa integracijom BiH u NATO savez – rekao je Ivancov.

Naglasio je da dokument nije povezan ni sa MAP-om.

Stranka demokratske akcije pozdravlja dogovor članova Predsjedništva BiH i donesene odluke koje garantuju intenziviranje  NATO puta Bosne i Hercegovine i završetak procesa formiranja vlasti.

Svaki politički kompromis u Bosni i Hercegovini, koji omogućava napredak države i koji je u skladu s vladavinom prava i ranije donesenim odlukama i zakonima, predstavlja pobjedu svih građana.

SDA očekuje da će se ubrzano pristupiti provođenju odluka Predsjedništva BiH, te nastaviti integracijski i reformski procesi koji će doprinijeti napretku ekonomije i poboljšanju životnog standarda svih građana.

Dogovor u Predsjedništvu BiH između tri člana Predsjedništva postavlja više pitanja nego što nudi odgovora. Iako nakon 13 mjeseci čekanja pozdravljamo inicijativu da se formira Vijeće ministara BiH, naglašavamo da je BH blok kao opozicija dosljedno podržavao stav da usvajanje ANP-a ostaje neupitna obaveza, poručuju iz SDP-a i Naše stranke.

“I dalje tražimo odgovor na pitanje zašto se odustalo od usvajanja ANP-a prije imenovanja mandatara i kakve su uopće garancije da će dokument u bilo kojoj formi biti dostavljen NATO-u? Tražimo i jednostavan odgovor na jednostavno pitanje: Šalje li se prema NATO-u dokument zvani ANP ili ne? Dogovor koji je danas postignut eksplicitno ne navodi ANP, nego Program reforme, dok jedan član Predsjedništva to tek naziva dokumentom. Ostaje nejasno da li navedeni Program reformi podrazumijeva reformu oružanih snaga što je suština ANP-a? Smatramo nedopustivim da se ovako ozbiljne odluke i dokumenti drže u tajnosti, a navedeni Program uopće nije dat javnosti na uvid. Time postaje jasno sljedeće: dok je mandatar Zoran Tegeltija neupitno imenovan, ostaje nejasan sadržaj drugog dokumenta. Ukoliko se radi o ANP-u, pozdravljamo takvu odluku i tražimo uvid u dokument”, navode iz BH bloka.

Preokret/agencijeLeave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top