ŠPIJUNSKA AFERA(VIDEO): Ruski obaveštajac daje novac navodno visokom zvaničniku Srbije

BIA potvrdila da se na snimku nalazi ruski obaveštajac Georgij Kleban, ne navodeći ime srpskog zvaničnika. Najavljeno da će više podataka o slučaju na konferenciji za štampu izneti (a ko bi drugi) predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Bezbednosno-informativna agencija je potvrdila autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.

BIA je za RTS potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.

Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa,

Relja Željski, BIA

Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA ili neke druge institucije, Željski je istakao da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

“Naše službe kako civilna, tako i vojna su veoma intezivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra”, dodao je Željski.

Podsetio je da je BIA dužna da radi usključivo i samo u interesima svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

“Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intezivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano”, objasnio je Željski.

Naglasio je da su oni tu da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

“Sve mere koje su u nadležnosti BIA i VBA u ovom konkretnom slučaju se veoma intezivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno”, dodao je Željski.

“O tim merama, kao i merama koje će svakako naša država na političkom planu preduzeti će sutra detaljnije govoriti predsednik Srbije”, zaključio je Željski.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, dodavši da očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prethodno je izjavila za Blic da se Vojno-bezbednosna agencija bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

Autentičnost video snimka je potvrdio i istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu.

Prema pisanju Politike, video snimak u kome navodno ruski obaveštajac srpskom oficiru predaje novac star je više godina. Politika je navela i da je osoba za koju se tvrdi da je srpski zvaničnik sa činom oficira, nije pripadnik srpskih bezbednosnih struktura. Politika piše da je to civil koji je najverovatnije trgovao poslovnim podacima.

Izvor: Nedeljnik Foto: Youtube Printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top