ARMS VOČ: Ukrajinci minama iz “Krušika gađali proruske snage u Donbasu!

Ukrajinska vojska u ratu u Donbasu koristila je krijumčareno oružje proizvedeno u Srbiji, javio je bugarski portal Arms voč (Arms Watch).

Autorka teksta “Srpsko oružje prodavano Ukrajini: dokazi o prokrijumčarenim granatama korišćenim protiv Donbasa” je bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, koja je na istom portalu pisala o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića u prodaju naoružanja i hapšenju uzbunjivača iz valjevske fabrike “Krušik”.

Portal je nedugo po objavljivanju današnjeg teksta privremeno bio oboren. 

U tekstu se navodi da, iako Srbija zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu od početka oružanog sukoba između Ukrajine i samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), čini se da je srpsko oružje proizvedeno 2016. ukrajinska vojska koristila u ratu u Donbasu. 

Tekst je ilustrovan brojnim fotografijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Donbasa 9. novembra. Na jednoj od njih, kako se navodi, prikazana je srpska minobacačka mina M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, koju su pronašli vojici DNR u Donbasu, a koju je, kako se dodaje, ispalila ukrajinska vojska, ali nije eksplodirala. 

To nije prvi dokumentovani slučaj da ukrajinska vojska koristi srpske minobacačke mine. Prema dokumentaciji do koje je došao “Arms voč” tokom 2016. godine, tri strane vlade su naručile i nabavile takve mine M73HE od srpske fabrike oružja Krušik – vlade SAD, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Saudijska Arabija, prema javno dostupnim podacima, zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu. Američka vlada je zvanično odobrila izvoz smrtonosnog oružja u Ukrajinu, ali godinu dana kasnije, u decembru 2017. godine.

UAE, međutim, prema ukrajinskim podacima, izvoze oružje u tu zemlju, navodi se u tekstu. Ukrajina i UAE potpisali su 24. februara 2015. u Abu Dabiju vojni sporazum koji je, prema rečima tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, trebalo da ojača odbrambene sprosobnosti Ukrajine. 

Dokumenti otkrivaju da su 2016. UAE nabavili ukupno 120.000 komada minobacačkih ganata proizvedenih u Krušiku, a među njima i 60 mm M73 HE minobacačke mine kakve su pronađene u Donbasu, navodi “Arms voč”. 

IZVOZIO GRANATE: Branko Stefanović, predstavnik kompanije GIM i otac ministra policije

Izvoznik je, dodaje se u tekstu, “bio privatna srpska kompanija GIM koju je, prema pismu upućenom Krušiku, predstavljao otac srpskog ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović”.

Izvor: N1 Foto: Ministarstvo odbrane DNR, Medija centar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top