HRVATSKI “KRAŠ” OSTAJE U HRVATSKIM RUKAMA: Deoničari odbili 6,8 miliona evra bolju ponudu srpskog biznismena (?!)

Poznati hrvatski konditor ipak neće preći u ruke kompanije srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, iako je za akcije “Kraša” nudio 214 kuna više po akciji od hrvatske kompanije “MI Braća Pivac”.

Hrvatski mediji su ovim povodom javili da je “sprečeno preuzimanje Kraša koje je pokušao srpski preduzetnik”.

Mediji su takođe javili da su “Mesna industrija Braća Pivac” i Kraš-ESOP sklopili u ugovor o kupoprodaji i prenosu deonica, čime je “MI Braća Pivac” stekla kontrolni deonički paket u Krašu, saopštila je ta kompanija.

MI Braća Pivac kupila je od Kraš-ESOP, odnosno od malih deoničara- Krašovih radnika, 276.441 redovnu deonicu, koje predstavljaju 18,44 posto osnovnog kapitala Kraša. Time su Pivci preuzeli Kraš jer će nakon transakcije imati ukupno 49,18 posto deonica konditora.

Kraš-ESOP deonice je prodao po ceni od 861,20 kuna po deonici, odnosno po ukupnoj ceni od 238,1 miliona kuna za sve deonice, odnosno oko 35 miliona evra ukupno.

Dogovor o prodaji deonica Braći Pivac postignut je nakon skupštine Kraš ESOP-a.

Osim ugovora o prodaji, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV).

U njemu su definisane dodatne obveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njen plan daljih ulaganja u razvoj Kraša, nastavak poštovanja i zaštite prava zaposlenih, te zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u saopštenju.

U MI Braća Pivac ističu da potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Evropi s gotovo 5.000 zaposlenih.

U međuvremenu, deonice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, kiparska kompanija u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića koja sada ima gotovo 26 posto udela.

U intervjuu za Jutarnji list Šaranović je kazao da je Kraš ESOP-u, koji je imao 18,45 posto udela u Krašu, dao ponudu od 1.075 kuna za deonicu. Deoničari su, međutim, odlučili da prihvate slabiju ponudu MI “Braća Pivac”, koja je u ukupnom zbiru bila manja za 8,7 miliona evra.

Izvor: BizLife Foto: Kraš

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top