Banjaluka: Uhapšen zato što je “demonstrirao” sa igračkama (VIDEO)

Lider pokreta “Restart” iz Republike Srpske Stefan Blagić priveden je u Banjaluci jer je odbio da napusti Trg Krajine po naređenju policijskog službenika koji mu je rekao da skup nije prijavljen.

Blagić se nije opirao privođenju a sve vrijeme tvrdio je da se ne radi o bilo kakvom protestu već performansu koji je normalna pojava u svim evropskim gradovima. U banjalučkoj policiji su, kao i do sada kada su građani privođeni zbog stajanja na trgu, samo kratko saopštili da je Blagić priveden zbog odbijanja naređenja i organizovanja neprijavljenog skupa. Na dodatna pitanja nisu odgovorili.

NAREĐENO IM DA SE MIRNO RAZIĐU: Igračke na Trgu Krajine kao pretnja sistemu

Performans pod naslovom “Protest bez ljudi” na jednoj od klupa za sedenje prikazao je igračke koje demonstriraju sa transparentima, a organizovan je kao odgovor na zabranu javnih okupljanja na Trgu Krajine.

Iz banjalučkog Centra za ljudska prava su nakon Blagićevog hapšenja poručili da je hapšenje apsurdno jer evropski Sud za ljudska prava smatra da odluka o prekidanju malih, mirnih skupova isključivo zbog nepostojanja potrebne prethodne najave, bez nelegalnog ponašanja sudionika, predstavlja nesrazmjerno ograničenje slobode mirnog okupljanja.

Izvor: TV BN Foto: Printscreen TV BN

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top