GLUPOST JE NEUNIŠTIVA: U Beogradu oduzeli ulicu čuvenom narodnom heroju i dali je NDH policajcu

Ništa čudno za prilike u jugoistočnoj Europi – u još jednom gradu, lokalne vlasti odlučile su preimenovati ulicu nazvanu po partizanu i narodnom heroju, koja će se ubuduće zvati imenom i prezimenom nekadašnjeg dužnosnika režima Nezavisne Države Hrvatske. Jedina je začkoljica u tome da se sve ovo posljednjih dana dešava u – Beogradu.

Nedavno je službeno objavljeno da je nekadašnja Ulica Stevana (Stjepana) Filipovića promenila naziv u Ulica Emila Perške. U obrazloženju ove odluke navodi se da je Perška bio profesionalac, zvezda jugoslavenskog nogometa i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Međutim, kada je već odlučeno da Perška dobije ulicu, otkrilo se da je on bio i hrvatski nacionalista, a kada je 1941. uspostavljena NDH, sve do kraja rata, radio je u policiji.

Odlukom beogradskih vlasti, stvarno je “nastradao” Stjepan Filipović, Hrvat koji je kao partizanski komandant pogubljen u Srbiji, a njegova slavna fotografija na kojoj stoji uzdignutih ruku nalazi se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Njegov spomenik u Hrvatskoj, dignut je u zrak, a onaj u Srbiji, u Valjevu, i dalje stoji.

HEROJ IZGUBIO ULICU: Filipović pred streljanje u Valjevu

Za razliku od Filipovića, koji je bio Hrvat, jugolavenski orijentirani komunist, Perška je po nacionalnosti Slovak, no, politički, žestoki Hrvat. To ga ipak nije sprečavalo da između 1920. i 1928. odigra 14 utakmica i postigne dva gola za reprezentaciju Kraljevine SHS, za koju je nastupao na Olimpijskim igrama 1920., 1924. i 1928. Kao napadač zagrebačkog Građanskog, osvojio je tri prvenstva tadašnje države, ali se krajem dvadesetih posvađao s klupskim vodstvom i preselio u Karlovac. Nakon što je 1928. Puniša Račić u beogradskoj skupštini pobio prvake HSS-a, svi hrvatski fudbaleri pa i Perška, odbili su da nastupaju na državnu selekciju.

Uskoro je završio igračku karijeru i posvetio se sportskom novinarstvu i publicistici. Po uspostavi NDH, Emil Perška je promovisao knjigu “Hrvatski vojnički revolucionarni odbor za sjećanje na vojnički ustanak od 5.12.1918.”, i radio u NDH-zijskoj policiji.

Hrvatski desničari ga slave zbog načina kako je navodno skončao. Tvrdi se da nije pobegao pred partizanima nego ih je s oružjem dočekao u svojoj kući na Zvijezdi, i tada je ubijen. Samo, koliko je poznato, ne postoje svedoci ili materijalni dokazi, koji potvrđuju ovu priču.

Izvor: Jutarnji Foto: Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top