Saša Baron Koen protiv Zakerberga: “Hitler bi mogao da plati antisemitski oglas na Fejsbuku!”

Poznati glumac je kritikovao poslovnu politiku društvenu mrežu, a Gugl, Tviter i Jutjub optužio da su „apsurdne stvari” plasirali „milijardama ljudi”

Govoreći na samitu u organizaciji Lige protiv kleveta (Anti-Defamation League) britanski komičar Saša Baron Koen izjavio je da bi – da je Fejsbuk postojao tridesetih godina prošlog veka – čak i Hitleru dao prostor da propagira antisemitizam.

Baron Koen je kritikovao kompaniju tokom govora u Njujorku, a Gugl, Tviter i Jutjub je optužio da su „apsurdne stvari” plasirali „milijardama ljudi”.

Kompanije poput ovih su pod sve većim pritiskom da ograniče i suzbiju širenje dezinformacija tokom političkih kampanja.

Iz kompanije Tviter je krajem oktobra saopšteno da od 22. novembra na ovoj mreži više neće biti političkog oglašavanja.

Početkom ove sedmice, iz Gugla je najavljeno da politički oglašivači neće moći da postavljaju oglase targetirajući ljude na osnovu onoga što su pretraživali na internetu.

Analitičari kažu da je sve veći pritisak na Fejsbuk da uvede slične mere.

U ovoj kompaniji kažu da je Baron Koen pogrešno interpretirao njihova pravila i da je govor mržnje već zabranjen na njihovim društvenim mrežama.

„Blokiramo ljude koji se zalažu za nasilje i uklanjamo naloge onih koji hvale i podržavaju (takav govor). Niko – poput političara – ne može da zagovara ili oglašava mržnju, nasilje ili masovna ubistva na Fejbuku”, dodaje se.

Šta je rekao Saša Baron Koen

Govoreći na samitu Nikad je sada, u organizaciji Lige protiv kleveta (Anti-Defamation League), komičar je kritikovao osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga koji je u oktobru branio stav kompanije da ne zabrani političke reklame koje sadrže neistine.

„Ako im platite, Fejsbuk će objaviti `politički` oglas kakav želite, čak i ako objavljujete laž. Čak će vam pomoći da precizno targetirate njihove korisnike kako bi te laži imale maksimalni efekat”, rekao je Baron Koen.

„Sa ovom uvrnutom logikom, da je Fejsbuk postojao 1930-ih, Hitleru bi bilo dozvoljeno da objavljuje reklame od 30 sekundi o njegovom `rešenju` za `problem Jevreja`.

On je dodao da je vreme za „temeljno preispitivanje društvenih medija i to kako šire mržnju, zavere i laži” i doveo u pitanje Zakerbergov opis Fejsbuka kao bastiona „slobodnog govora”.

„Mislim da bismo se svi složili oko toga da onima koji šire mržnju i pedofilima, ne bi trebalo da dajemo besplatne platforme za promociju stavova i targetiranje žrtava”, dodao je.

Ranije ovog meseca, međunarodna grupa zakonodavaca tražila je da se ciljane političke reklame na društvenim medijima suspenduju, dok se ova oblast oglašavanja ne uredi zakonima.

Pred Međunarodnim komitetom za dezinformisanje i lažne vesti je rečeno poslovni model koji su usvojile društvene mreže, učinio „manipulisanje isplativim”.

Istraživanje BBC-ja o političkim oglasima za decembarske izbore u Velikoj Britaniji je pokazalo je da se se oglasim targetiraju ključne izborne jedinice i određene starosne grupe.

Izvor: Južne vesti Foto: Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top