PUTIN: „Hazari su takođe naš etnos, koji je ruski narod primio u sebe”

Predsednik Rusije Vladimir Putin veruje da se ruski narod formirao iz mnogih etnosa, slovenskih, ugro-finskih i drugih. On je takođe spomenuo kaganat na jugu zemlje gde su sve nazivali Jevrejima, dok su zapravo to „sasvim drugi ljudi, koji nemaju nikakve veze sa jevrejstvom. Vi kažete: Rusi, Rusi. Ko su Rusi? To je složen pojam – ‘ruski narod’“, ističe Putin.

O ovoj temi ruski predsednik je govorio na zasedanju Saveta za razvoj civilnog društva i ljudska prava.

„Može li se Rusija ponovo izmisliti? Mi treba da se oslanjamo na ono što jeste i što je bilo. Treba da se oslanjamo na ruski narod. To je složen pojam – ‘ruski narod’. Vi kažete: Rusi, Rusi. Ko su Rusi? Do IX veka praktično nikakvi Rusi nisu ni postojali. Narod se formirao postepeno iz mnogih etnosa, pre svega slovenskih, ali ne samo njih, nego i iz ugro-finskih i drugih. Na jugu u kaganatu sve su nazivali Jevrejima. Da li su oni etnički bili Jevreji ili ne? Postoji mišljenje da su se Jevreji razišli po teritoriji cele Evrope. Zar ne?” – rekao je Putin.

Predsednik je zaključio: „To uopšte nisu bili biblijski Jevreji sa Sinaja, već sasvim drugi ljudi, koji nemaju nikakve veze sa jevrejstvom. Oni su samo ispovedali judaizam u kaganatu, koji se nalazio na obalama Azovskog i Crnog mora. I to je takođe naš etnos, koji je ruski narod primio u sebe. To je prirodni razvoj, koji je nemoguće zaustaviti, a to nije ni potrebno.”

Putin je takođe dodao da iz postojećih slojeva istorije treba izabrati najbolji put razvoja:

„Treba, oslanjajući se na sve što smo dobili iz slojeva naše duboke, veoma zanimljive i bogate istorije, da izaberemo najbolji put razvoja u kratkoročnoj perspektivi i u istorijskoj perspektivi. I mi, naravno, to možemo da učinimo, oslanjajući se na naše ljude koji se iskreno, ali odgovorno odnose prema našoj Otadžbini.”

Izvor: Russia Beyond Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top