VELIKA BRITANIJA: Konzervativci odneli istorijsku pobedu, BREKSIT više niko ne može sprečiti

Na jučerašnjim izborima u Velikoj Britaniji, prema izlaznim anketama, ubedljivu pobedu odnela je Konzervativna partija, uz prednost od 86 mandata.

Istraživanje sprovedeno na glasačkim mestima u Velikoj Britaniji ukazuje da će Torijevci dobiti 368 poslanika – 50 više nego na izborima 2017. godine.

Laburisti bi trebalo da dobiju 191 poslanika, Liberalne demokrate 13, Stranka za Bregzit nijednog i SNP 55. 

Ovo je najgori rezultat laburista decenijama unazad.

Ostalo je da se proglase rezultati u još nekoliko izbornih jedinica, a BBC predviđa da će torijevci osvojiti 364 od 650 poslaničkih mesta u Donjem domu britanskog parlamenta.

Premijer Boris Džonson je rekao da će mu ova pobeda dati mandat da se „reši pitanje Bregzita” i izvede Britaniju iz Evropske unije sledećeg meseca.

Džeremi Korbin, lider Laburističke stranke, rekao je da je za njegovu stranku ovo bila „vrlo razočaravajuća noć” i da neće voditi laburiste na sledećim izborima.

Analiza BBC-ja pokazuje da će torijevci osvojiti 364 mandata, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka 48, Liberalne demokrate 12, Plajd Kamri četiri, Zeleni jedan, a Bregzit partija će ostati bez poslaničkih mesta.

Ovo će biti najubedljivija pobeda konzervativaca od izbora 1987. godine kada je vlast osvojila Margaret Tačer, dok se čini da su laburisti zabeležili najgore rezultate na izborima od Drugog svetskog rata.

Džonson se obratio pristalicama u sedištu Konzervativne stranke, rekavši da je došlo do političkog zemljotresa.

„Deluje kao da je ovoj konzervativnoj vladi dalo moćan novi mandat da sprovede Bregzit”, rekao Je Džonson u petak rano ujutru.

„Pre svega, želim da se zahvalim ljudima ove zemlje što su izašli i glasali na decembarskim izborima koje nismo želeli da organizujemo, ali za koje mislim da su se pokazali kao istorijski. Ovo je nova vlada, dobijamo šansu da se poštuje demokratska volja britanskog naroda da se ova zemlja promeni na bolje i da se oslobodi potencijal čitavog naroda.”

Tokom kampanje, on se u potpunosti usredsredio na jednu poruku – da će da „završi Bregzit”. Kampanja laburista, međutim, bila je usmerena na druga pitanja – obećavali su da će okončati štednju i povećati izdavanja za javne usluge i Nacionalnu zdravstvenu službu.

Škotskoj mora biti dozvoljeno da održi još jedan referendum o svom položaju u Ujedinjenom Kraljevstvu poslije ubedljive pobjede nacionalista na izborima, izjavila je danas škotska premijerka Nicola Sturgeon.Prema anketama sa glasačkih mesta, Škotska nacionalna stranka osvojit će 55 poslaničkih mandata od 59 u Škotskoj.

“Sada postoji mandat da se narodu Škotske ponudi izbor u vezi sa našom budućnošću”, rekla je Nicola Sturgeon za Sky news.

Ona je dodala da postoji “jasna želja i potvrda da Škotska ne treba da bude uvezana sa vladom Borisa Johnsona i iščupana iz Evrope protiv svoje volje”.

“Boris Džonson možda ima mandat da izvede Englesku iz EU. On nedvosmisleno nema mandat da izvede Škotsku iz EU”, rekla je Sturgeon.

Ona je naglasila da “Škotska mora da ima izbor” kada je riječ o njenoj budućnosti. Opći izbori u Velikoj Britaniji održani su jučer.Nedeljnik/B92/Preokret, Slika: The Conversation

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top