JOŠ JEDAN DIPLOMAC: Ivica Tončev, poput ministra Stefanovića, stekao diplomu u Megatrendovoj firmi

Nakon što se u javnosti otvorilo pitanje oko fakultetske diplome ministra unutrašnjih poslova, Nebojše Stefanovića, upitna je diploma još jednog državnog funkcionera – državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, Ivice Tončeva.

Naime, Stefanović nije jedini “VIP student” sporne Megatrendove škole u Londonu, jer je i Tončev, inače i stranački kolega vlasnika Megatrenda – Miće Jovanovića, na istoj školi diplomirao. Tončev nije odgovorio na upite N1, a ovo nije prvi put da se o validnosti diplome Ivice Tončeva govori u javnosti.

Među 1.054 studenta, koliko ih je prošlo kroz školu koju je osnovao Megatrend international consortium limited, kompanija registrovana u Velikoj Britaniji, ministar policije Nebojša Stefanović nije jedini državni funkcioner Srbije ili “VIP” klijent koji može da se “pohvali” diplomom tog fakulteta.

Po istom principu kao i Stefanović

Dokument do kog je došla televizija N1 pokazuje da je nekoliko godina pre Stefanovića, zvanje “diplomiranog ekonomiste u oblasti menadžmenta” na istoj školi, sa sedištem u engleskoj prestonici, stekao i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije i aktuelni državni sekterat u Ministarstvu spoljnih poslova – Ivica Tončev.

I da je po istom principu kao i u slučaju Stefanovića, Tončevu diploma nostrifikovana u Srbiji, a rešenje o nostrifikaciji potpisao je dekan Megatrenda u Zaječaru – prof.dr Mića Jovanović.

DIPLOMA IZ LONDONA: Mića Jovanović nostrifikovao diplomu Tončevu

“Diploma o završenom visokom obrazovanju na Megatrend International Expert Consortium Limited – London, Velika Britanijam izdata pod brojem 000071996, na ime Ivice (Stojan) Tončev, rođen dana 17. novembra 1968. godine u Nišu, izjednačava se sa diplomom o završenom visokom obrazovanju, na smeru mendažmenta i dobio zvanje diplomirani ekonomista u oblasti menadžmenta”, stoji u pomenutom dokumentu.

Tončevu je diploma nostrifikovana svega četiri dana nakon 5. oktobra 2000. godine, kada je stavljena tačka na tadašnji režim baš stranke čiji je Tončev bio i ostao član – SPS-a.

Ivica Tončev na upit N1 da javnosti objasni kako je i gde završio osnovne akademske studije – nije želeo da odgovori. Bez odgovora ostali su i pozivi koji su mu upućeni.

Nejasno je da li je i Ivica Tončev kao i Nebojša Stefanović fakultetsku nastavu pohađao u Sava centru ili je princip bio drugačiji, nema odgovora ni na pitanja ko su mu bili predavači, gde je i kako ispite polagao?

Jovanović: Za mene su sve izmišljene afere završene

mića jovanović

Dosadašnji, ali po svemu sudeći i budući vlasnik univerziteta “Megatrend”, Mića Jovanović, kaže da su za njega sve afere oko “Megatrenda” završene.

“U Francuskoj sam. Za mene su sve priče i izmišljene afere oko Megatrenda – završene. Megatrend ide napred, ka novim dostignućima”, poručuje Jovanović.

A ovo nije prvi put da se fakultetska diploma Ivice Tončeva dovodi u pitanje, jer su mediji i ranije pisali da je Tončev falsifikovao diplomu na Prištinskom univerzitetu.

Više državnih funkcija u poslednjoj deceniji

Ivica Tončev u poslednjih deset godina obavljao je više državnih funkcija. 2008. godine bio je postavljen na mesto savetnika tadašnjeg potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova, Ivice Dačića.

Na parlamentarnim izborima 2012. Tončev je izabran za narodnog poslanika, da bi već početkom 2013. Agencija za borbu protiv korupcije od njega zatražila da odluči da li će biti poslanik ili savetnik, jer je sa dve funkcije bio u sukobu interesa.

Od 2016. godine je državni sektretar u Ministarstvu spoljnih poslova, a u SPS-u je član Glavnog odbora.

Ivica Tončev bio je poslovni partner kontroverznog biznismena Branislava Šaranovića, ubijenog 2009. u Beogradu, a prema ranijim pisanjima CINS-a, Tončev je imao kontakte sa ljudima iz kriminalnih krugova, čak i nakon 2008. godine – kada je dobio posao u Vladi.

Izvor: N1 Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top