“SOLIDNA OSNOVA”, “ŠARGAREPA”, “JOŠ JEDNA FARSA”: Opozicija o najavi odlaganja izbora za maj

Nakon iznošenja zaključaka treće runde međustranačkog dijaloga posredstvom Evropskog parlamenta stranke i udruženja imaju različite stavove.

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući SzS Vuk Jeremić je, komentarišući zaključke, rekao da oni nisu dovoljni da bi Savez za Srbiju promenio “svoju čvrstu i pricipijelnu odluku da bojkotuje izbore sledeće godine”.

Jeremić je istovremeno napomenuo da su napori evroparlamentarca “hvale vredni i dobromerni”.

“Oni su pokazali da imaju najbolje namere i želju da pomognu da se u Srbiji prevaziđe ova politička kriza, ali mi smo više puta rekli da želimo fer i poštene uslove za održavanje izbora”, rekao je Jeremić i podsetio da je opozicija pre više od godinu dana objavila te svoje uslove.

Jeremić: To mora da traje devet meseci

“Postoje neki uslovi za održavanje fer i poštenih izbora, ali postoji i potreba da to neko zaista nezavisan nadzire. To ne može biti Vlada Ane Brnabić, to mora biti neka vrsta prelazne administracije, neko ko će obezbediti da ono što je dogovoreno zaista bude i sprovedeno u delo, a to mora da traje najmanje devet meseci“, ponovio je Jeremić stavove SzS.

Ako ne traje devet meseci, dodao je on, to neće biti dovoljno da promenimo svoju odluku.

Jeremić je naglasio da devet meseci moraju da budu normalni uslovi, “ne ovo što imamo danas, već normalni, fer i pošteni uslovi”.

“Imamo samo izveštaje u vladinim medijima – poput RTS, Pinka i Informera – da je postignut istorijski sporazum i dogovor, a to ne odgovara realnosti”, naglasio je on.

Jeremić je rekao da prihvata sugestiju evropskog posrednika Knuta Flekenštajna da bojkot nije dobar put i da treba ponovo razmisliti o tome, ali da će nastaviti da razmišljaju o tome i da sigurno neće učestvovati na izborima na proleće.

Upitan o novim članvima Regulatornog tela za elektronske medije po sistemu “tri plus dva”, Jeremić je rekao da bi to mogao biti Nebojša Krstić, Dragan J. Vučićević, “ili neko od takvih ljudi”.

“Želim im svu sreću u obavljanju njihovih delatnosti”, zaključio je Jeremić.

Tepić : Još jedna farsa u nizu

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić ocenila je da je najava predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da predstojeći izbori neće biti održani u martu naredne godine još “jedna farsa u nizu”.

“To ‘pomeranje’ je kao kada biste rekli da vikend počinje u petak, a Maja Gojković ga pomeri na subotu”, izjavila je Tepić za agenciju Beta čiju izjavu je preneo N1.

Tepić je rekla da opozicija ne traži pomeranje izbora za “par vikenda”, već minimum devet meseci primene zahteva Stručnog tima protesta “Jedan od pet miliona” kako bi se stvorili uslovi za fer izbore.

“Tek nakon toga se može uopšte pričati o eventualnim, po svoj prilici vanrednim izborima”, rekla je Tepić. 

PSG: Pritisak daje rezultate

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da je višemesečni pritisak da se obezbede fer izborni uslovi počeo da daje značajnije rezultate, među kojima su i dogovori o pet novih članova REM-a i o ravnopravnoj zastupljenosti na RTS-u, i usvajanje mera za sprečavanje funkcionerske kampanje, saopšteno je iz PSG.

U saopštenju se navodi da postignuti dogovori “predstavljaju solidnu polaznu osnovu za fer izbore, a od implementacije dogovora zavisi da li će oni zaista biti takvi”.

“Smatramo da u ovom trenutku ne treba biti previše ciničan i negirati postignuti napredak, ali ni naivan pa ne imati u vidu da za vlast u Srbiji kršenje dogovora ne predstavlja nikakvu novost”, ocenio je PSG.

Međunarodni sekretar PSG Natan Albahari, koji je i predstavnik te stranke u dijalogu sa predstavnicima vlasti i Evropskog parlamenta, rekao je da je poziv da se i Evropski parlament uključi u rešavanje krize i medijaciju između vlasti i opozicije bila dobra odluka.

“Uz njihovu pomoć uspeli smo da postignemo dogovor oko glavnih uslova za izbore koje smo postavili: izbor novih članova REM, ukidanje funkcionerske kampanje i otvaranje RTS-a za opoziciju i održavanje izbora u poslednjem mogućem terminu. Naravno, moraćemo vrlo brzo, do kraja godine, da vidimo da li je dogovor implementiran”, rekao je Albahari a navodi se u saopštenju PSG.

Stranka moderne Srbije saopštila je da su postignuti važni pomaci i da je urađena “dobra stvar za evropsku budućnost Srbije”.

“Treća runda predizbornog dijaloga uz posredovanje EP rezultuje dodatnim pomacima. Izbori se odlažu do poslednjeg zakonitog datuma, sastav REM-a će biti značajnije promenjen, prvi put izbore će kontrolisati i Nadzorni odbor Skupštine. Svi učesnici dijaloga i evropski posrednici, smatramo da je postignuto dovoljno. Nije, naravno, postignuto sve, jer nije ni moglo biti”, naveo je SMS u saopštenju za javnost.

Jedan od 5 miliona: Za nas je ovo šargarepa

Aktivista Udruženja “Jedan od pet miliona” Srđan Marković kazao je da rezultati razgovora o izbornim uslovima uz posredstvo EU nisu dovoljni i naveo da je do njih došlo zahvaljujući bojkotu.

“Do ovih ustupaka vlasti, ako ih uopšte možemo tako nazvati, došlo je zahvaljujući bojkotu što nam je potvrdjeno i od predstavnika EU koji su zbog toga tu, međutim dobijeno nije dovoljno”, izjavio je Marković za agenciju Beta, prenosi N1.

On je ocenio da bi ustupci vlasti bili mnogo veći da su svi potpisnici Sporazuma sa narodom bili odgovorni prema sebi i građanima, poštovali datu reč i uključili se u bojkot.

“Ustupci vlasti bi bili mnogo veći i možda bi stvarno mogli da kažemo da imamo jednu pobedu”, izjavio je Marković.

Marković je rekao da se borba za fer i slobodne izbore nastavlja i pozvao građane na naredni protest u subotu u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

“Za nas je ovo šargarepa i sve što je postignuto je upitno jer ne postoje jasni merni alati koji bi mogli da potvrde da li će dogovoreno biti implementirano i sprovedeno”, rekao je Marković.

Izvor: Nedeljnik Foto: N1 Printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top