TUŽILAŠTVU PREDATI POTPISI ZA UZBUNJIVAČA IZ “KRUŠIKA”: “Aleksandar očekuje da sutra bude pušten iz kućnog pritvora”

Građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predali su Republičkom javnom tužilaštvu potpise 25.000 građana koji traže puštanje iz kućnog pritvora uzbunjivača iz „Krušika“ Aleksandra Obradovića, a još 5.000, koji su, kažu, ostali „zarobljeni“ zbog štrajka poštara, stići će naknadno.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović pozvao je građane da se u sredu u 15 časova okupe ispred Palate pravde, kada treba da bude doneta odluka o tome da li će Obradoviću biti produžen pritvor, da se vidi da li će posle toga da se, kako kaže, slavi, ili će početi novi protest, prenosi Danas.

Manojlović je ocenio da je današnja predaja potpisa za oslobađanje Obradovića jedna vrsta pritiska na pravosuđe, koja bi u normalnoj državi bila neuobičajena.

„Ali mi nismo u normalnoj državi, imamo svakodnevne izjave državnih zvaničnika koji komentarišu proces. To predstavlja kršenje pretpostavke nevinosti i prava na pravično suđenje“, rekao je on novinarima, podsećajući da izjave o slučaju Obradovića daju i predsednik i premijerka Srbije.

Manojlović je upozorio da će zbog toga, imajući u vidu praksu i propise Evropskog suda za ljudska prava, Srbija sigurno biti osuđena.

„Ako tužilaštvo želi da bude ispostava izvršne vlasti, onda je ovo pritisak, a ako želi da radi svoj posao, ovo je podrška“, naglasio je on.

Kako je objasnio Manojlović, tužilaštvo je moralo da se odredi prema zahtevu Obradovićevog branioca da se pusti na slobodu nakon isteka mere kućnog pritvora, ali to nije uradilo, nego je postupajući tužilac rekao da ostavlja sudu da odluči.

“Mi smatramo da je tužilaštvo odustalo”, konstatovao je on.

Obradovićeva supruga Kristina zahvalila je organizatorima peticije i građanima koji su je potpisali i poručila da „ostali rade po svojoj savesti“.

Ona je rekla da njen suprug očekuje da će u sredu biti pušten da se brani sa slobode.

Izvor: Nedeljnik Foto: Birn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top