NAJMOĆNIJA TRAMPOVA ŽENA SA BALKANA: Jelena krenula preko okeana sa 500 maraka u džepu, sad kontroliše 13 triliona $

Trenutno najviše pozicionirana Amerikanka sa Balkana u Trampovoj administraciji je beograđanka Jelena Mekvilijams, predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita. Sa 18 godina 1991. otišla je u SAD sa 500 dolara u džepu a danas brine o 13 triliona dolara. Ona je za RTS rekla da nije ni slutila da će joj se ispuniti veliki snovi.

Jelena Mekvilijams (rođena Obrenić) je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekla da je uspela zahvaljujući teškom radu.

Prvo je bila advokat u Silicijumskoj dolini, zatim se preselila U Vašington, radila je u Narodnoj banci za vreme velike svetske ekonomske krize i posle toga u Senatu gde je upoznala republikance.

Nakon toga je bila glavni advokat u jednoj od najvećih banaka u SAD, odakle je pozvana na funkciju u Saveznu korporaciju za osiguranje depozita.

„Znala sam da treba da odem, sa 500 dolara u džepu sam otišla da vidim da li mogu da uspem u drugom sistemu”, kaže Jelena Mekvilijams

U Ameriku je otišla 1991. godine na studentsku razmenu.

„Znala sam da treba da odem, jer sam videla da u Srbiji nema šanse da napredujem. To se u međuvremenu i obistinilo, počeli su ratovi, krize, a moji roditelji su ostali bez kompletne ušteđevine, koju su držali u jednoj od piramidalnih banaka. Posle toga je moj otac sa 60 godina morao da ide da radi za nadnicu, prvo za 10, a posle za 5 maraka.”, priseća se tih dana Jelena.

U Ameriku je došla da završi četvrti razred srednje škole, tako što su roditelji od prijatelja pozajmili 500$.

“Sa 500 dolara u džepu sam otišla da vidim da li mogu da uspem u drugom sistemu. Tih 500 dolara je brzo otišlo, a ja sam morala da radim najslabije plaćene poslove, za minimalnu dnevnicu. Prodavala sam kola, radila u restoranu, u biblioteci”, rekla je Jelena Mekvilijams, koja je uporedo sama finansirala svoje školovanje, završila prava i političke nauke na Berkliju i danas brine o 13 triliona dolara u najvećoj ekonomiji sveta.

PREPORUKA ZA ČITANJE:PUTINOVA LEKCIJA SRBIMA, BOŠNJACIMA I HRVATIMA: Trebaju li Južni Sloveni ponovo da izmisle sami sebe

Kaže da se njena institucija trudi da bude nezavisna i da je suština u tome da ne stupa u političke kontakte.

Kako je objasnila, američki sistem zaštite osiguranja depozita je najstariji na svetu i ostali sistemi su uspostavljeni po uzoru na njega.

Na pitanje kakav je (Donald) Tramp, Jelena kaže:

-Fin je. Ljudi prave senzacionalne priče o njemu, zato što je njegov način komunikacije dosta drugačiji od nekih bivših predsednika, s obzirom da više koristi društvene mreže. Vrlo je inteligentan i poslovno orjentisan.

Govoreći o Agenciji za zaštitu depozita u Srbiji, navela je da je napravljen veliki korak i da je ponosna na kolege ovde. Istakla je da je veoma bitno za stabilnost društva da postoji takva forma zaštite građana.

Kada je reč o ekonomskoj krizi, rekla je da se 2008. godine desio kurcšlus, jer su banke preuzele suviše rizika na sebe koji se prelio na finansijsko tržište. Tada je zatvoreno oko 500 banaka u SAD.

PREPORUKA ZA ČITANJE: INTERVJU, MIĆKO LJUBIČIĆ: Satiričari možda i jesu izduvni ventil Srbije, ali ne produžavaju životni vek ove vlasti

Na pitanje da li je moguća nova kriza, Jelena Mekvilijams je rekla da se stalno prate finansijski indikatori i procenat nezaposlenih u različitim regionima. Smatra da će do nove krize doći pre ili kasnije.

Izvor: RTS/Preokret Foto: Ambasada SAD

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top