UREDNIK “KRIKA” PROGNAN IZ ABU DABIJA: Dojčinovića vlasti poslale nazad za Srbiju nakon prijave “druge zemlje”

“Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje”, rekao je Dojčinović, koji je danas u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović zadržan je na aerodromu u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde mu je saopšteno da se nalazi na takozvanoj crnoj listi i da ne može da uđe u zemlju. On je deportovan za Srbiju, potvrdila je redakcija KRIK-a.

Dojčinović je trenutno u Etihadovom avionu na letu za Beograd, a na aerodrom u Abu Dabiju doleteo juče oko 20 časova direktnim letom iz Beograda i tada su ga službenici na pasoškoj kontroli zadržali i uzeli mu pasoš, objavio je KRIK.

“Nakon toga su me odveli u deo aerodroma gde se nalazi policija. Tamo su mi uzeli otiske prstiju, slikali me i napravili fajl. Zatim su me ostavili da čekam pod nadzorom i tak nakon pet sati čekanja rekli da ću ujutro biti deportovan u Srbiju“, rekao je Dojčinović.

On je naveo da je ukupno 12 sati proveo pod nadzorom policajaca koji su mu kratko saopštili da je na crnoj listi i da moraju da ga vrate nazad. Potom je pod pratnjom ukrcan na jutarnji let, bez jasnog obrazloženja.

“Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge Vlade, ali mi nisu rekli koje”, rekao je Dojčinović Dojčinović je danas u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i to na panelu o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Urednik KRIK-a bio je u sličnoj situaciji i u Rusiji 2015. godine kada je zadržan na aerodromu u Moskvi, a zatim deportovan u Srbiju. Tada je trebalo da studentima Fakulteta za žurnalistiku održi predavanje o istraživačkom novinarstvu, ali je umesto toga ceo dan proveo u pritvoru i zabranjen mu je ulazak u ovu zemlju do 2020. godine, piše KRIK.

“Za razliku od Rusije ovde su bili ljubazniji prema meni. Nisam završio u pritvoru, pustili su me da uz njihovu pratnju odem da kupim hranu”, rekao je Dojčinović.  

Izvor/Foto: N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top