DEMOKRATSKA UTEHA: Predstavnički dom izglasao opoziv Trampa, sad sledi borba u Senatu

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala je večeras za opoziv predsednika Donalda Trampa po dve optužbe – da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu. Postupak će se nastaviti idući mesec u Senatu gde većinu imaju republikanci pa nije verovatno da će Tramp na kraju biti opozvan.

Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon celodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsednika nazvali “pretnjom američkoj demokratiji”, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsedniku.  

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, je s 230 glasova “za” i 197 “protiv” izglasao prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahteva Ukrajini da “iskopa” prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.

I trojica demokrata glasala za Trampa

Zanimljivo da su republikanci bili vrlo lojalni svom stranačkom kolegi prilikom izjašnjavanja, svi su glasali protiv u oba slučaja, dok su trojica demokrata glasala protiv “impičmenta” Donalda Trampa.

Postupak će se nastaviti u Senatu, gde je za opoziv predsednika potrebna dvotrećinska većina od sto članova. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji te države, čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan.  

PREPORUKA ZA ČITANJE:TEKST KOJI JE CEO BALKAN OSTAVIO BEZ DAHA! Edin Zubčević: Ja, zlatni ljiljan

Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičiganu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsednica parlamenta Nensi Pelosi “lovom na veštice”.

“Napad na Ameriku” ili “odbrana demokratije”

Tokom dana Tramp je na Tviteru postupak nazvao napadom na Ameriku i njegovu stranku.

S druge strane, u sklopu rasprave nakon koje je usledilo glasanje Pelosi je nazvala Trampa pretnjom američkoj demokratiji.

“Danas smo ovde da branimo demokratiju za narod”, rekla je Pelosi.

PREPORUKA ZA ČITANJE: VUK BAČANOVIĆ: Handke je lud, živio umjetnik!

Bela kuća je nakon glasanja saopštila da je uverena da će Senat osloboditi Trampa.

“Danas se u Predstavničkom domu odigrala jedna od najsramotnijih epizoda u istoriji naše nacije”, stoji u izjavi portparolke Bele kuće Stefani Grišam.

Ona je prozvala demokrate da su izglasali opoziv bez ijednog republikanskog glasa i bez dokaza.

Izvor: N1 Foto: White house

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top