MILORAD DODIK PORUČIO: Vjerujem da će vlast u Crnoj Gori odustati od nacionalizovanja imovine SPC

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je nadu da sporni Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica neće doći pred poslanike u crnogorskoj Skupštini dok se ne postigne dogovor svih relevantnih i zainteresovnih strana u Crnoj Gori, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), odnosno njene eparhije u toj zemlji.

Svako zakonsko rješenje koje tretira vjerska i imovinska prava vjerskih zajednica trebalo bi da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima o ljudskim pravima, stoga vjerujem da će Crna Gora, koja već ide putem evropskih integracija, poštovati prava i standarde koji važe u zajednici evropskih država“, rekao je Dodik Srni.

On je naveo da ne treba posebno naglašavati značaj SPC, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske za crnogorsku državu koja je i napravila državu i starija je od svih vladarskih dinastija u Crnoj Gori.

“Vjerujem da će biti dovoljno razuma i hrabrosti da se odustane od najavljenih rješenja, koja ne idu u prilog ni demokratizaciji Crne Gore ni napretku njenih građana. Istorijski kontinuitet, imovina i autonimija crkava i vjerskih zajednica je prihvaćena u svim državama bivše Jugoslavije, zato vjerujem da će i Crna Gora to pitanje riješiti na valjan način ne izazvajući podjele među svojim građanima”, istakao je Dodik.

Skupština Crne Gore trebalo bi 24. decembra po hitnoj proceduri da razmatra Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se predviđa podržavljenje više od 700 hramova, manastira, crkava i crkvenih objekata Srpske pravoslavne crkve.

Srna/Preokret, Foto: Vikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top