PROTIV IZRUČENJA AMERICI: Novinari iz celog sveta brane Asanža

Novinari iz celog sveta stali su u odbranu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (48) i pozvali na potpisivanje peticije protiv njegovog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je inicijativa “Speak up for Assange” koja je za dve nedelje prikupila 900 potpisa novinara iz 89 zemalja. U odbranu Asanža stao je i komesar UN zadužen za njegov slučaj.

“Napokon mi je sinulo da sam bio zaslepljen propagandom i da su Asanža sve vreme klevetali kako bi se odvratila pažnja od zločina koje je razotkrio”, rekao je Posebni istražitelj UN-a za mučenje, Nils Melzer koji je istraživao Asanžov slučaj.

“Jednom kad je dehumanizovan kroz izolaciju, ismevanje i sramoćenje, baš kao što su veštice nekada spaljivane na lomači, bilo je lako lišiti ga osnovnih ljudskih prava bez izazivanja javnog besa širom sveta”, dodao je Melzer.

On je upozorio da bi se izručenjem Asanža “postavio pravni presedan koji bi se ubuduće mogao primenjivati na otkrića Gardijana, Njujork Tajmsa i ABC Njuza.”

Asanž je u SAD optužen po 18 tačaka, uključujući zaveru hakovanjem kompjutera vlade i kršenja zakona o špijunaži. Ako bude osuđen, u zatvoru bi mogao da provede nekoliko decenija.

Njegovi advokati u Velikoj Britaniji u četvrtak su rekli da Asanž ne može biti izručen iz Britanije Sjedinjenim Državama jer sporazum između dve zemlje brani izručenje za političkih krivičnih dela.

Australijski državljanin se proslavio početkom 2010. kad je Vikiliks objavio tajni američki vojni videosnimak napada iz 2007. u kojem su helikopteri Apač u Bagdadu ubili nekoliko desetina ljudi, uključujući dva zaposlena agencije Rojters.

Pristalice ga smatraju herojem koji otkriva zloupotrebu moći modernih država i simbolom slobode govora. Kritičari, pak, tvrde da je opasna ličnost koja u dogovoru s Rusijom pokušava da potkopa zapad i američku bezbednost i ne smatraju ga novinarom.

Izvor: N1 Foto: Wikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top