SARAJEVO: Dom naroda PS BiH usvojio prijedlog budžeta za 2019. na dan 20.12.2019.

Na samom kraju 2019. godine državna zakonodavna vlast uspjela je usvojiti budžet za ovu godinu, a čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Riječ je o budžetu za koji je SNSD tvrdio da će biti oboren u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen navodnim preglasavanjem Milorada Dodika.

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Ovaj prijedlog zakona Domu naroda PSBiH dostavio je Zastupnički dom PSBiH koji je ove sedmice s 31 glasom za uključujući i glasove SNSD-ovih zastupnika, na samom kraju godinu, uspio usvojiti budžet.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić na sjednici Komisije za finansije i budžet tražio je da se iz obrazloženja budžeta izbaci dio koji glasi “pristupanje NATO-u”, a koji se navodi u dijelu programa i aktivnosti Ministarstva odbrane BiH. Protiv ovog zahtjeva na sjednici parlamentarne komisije glasao je samo delegat Denis Bećirović (SDP).

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić rekla je da je komisija usvojila izmjenu u dijelu obrazloženja navodeći da je taj dio zamijenjen riječima “druge oblike saradnje s NATO-om”.

Delegat Denis Bećirović je na današnjoj sjednici kazao kako je u budžetu za 2019. godinu budžet Parlamentarne skupštine BiH povećan za 310 hiljada KM dok je budžet Predsjedništva BiH povećan za 429 hiljada KM.

Za budžet nije glasao samo delegat Denis Bećirović dok delegat Mladen Bosić nije prisustvovao današnjoj sjednici.

“Taj budžet, sasvim sam siguran, neće proći u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a mogli smo sve to u duhu razumijevanja da usvojimo”, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u augustu 2019. godine.

Međutim, Dodikove prijetnje pokazale su se pucnjima u prazno s obzirom na to da je danas definitivno okončana parlamentarna procedura u vezi s budžetom i da na način da je budžet za 2019. godinu napokon usvojen.

Postupanje SNSD-ovih zastupnika i delegata može se tumačiti kao želja da se napokon umjesto ministara iz reda SDS-a i PDP-a na pozicije ministara u Vijeću ministara BiH napokon imenuju njihovi kadrovi.

Budžet je u gabaritima koje je utvdilo Fiskalno vijeće, što znači 966 miliona KM. Kako je ranije rečeno, to je 16 miliona više nego što je bio budžet za 2018. godinu, a servisiranje vanjskog duga iznosi 825,76 miliona KM i manje je za 178,30 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu.

U strukturi prihoda dominira zahvatanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu (750 miliona KM) kao i prethodnih godina. Povećanjem budžeta za 16 miliona KM osigurana su sredstva za povećanje plaća policajcima u skladu s ranijim odlukama Parlamentarne skupštine BiH.

Državnim službenicima i zaposlenicima u institucijama BiH topli obrok bit će vraćen na nivo iz 2012. godine, kada je sa osam KM smanjen na šest KM, čime su ispoštovani sindikalni zahtjevi. Izuzetak su izabrane i imenovane osobe na nivou BiH, čiji topli obrok ostaje šest KM.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u budžetu iznose 1,79 milijardi KM i u odnosu na 2018. godinu manji su za osam posto, odnosno 162,30 miliona KM.

Klix.ba/Preokret, Foto: Vikipedija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top