UZBUNJIVAČ NA SLOBODI; ALI I DALJE POD ISTRAGOM: Ceo državni vrh kršio pretpostavku nevinosti, Obradović može da bude i svedok u istrazi o Krušiku

Iako je pušten iz kućnog pritvora uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom i preti mu podizanje optužnice zbog odavanja službene tajne. Međutim, kako kaže njegov advokat, postoji i mogućnost da uzbunjivač postane svedok u istrazi koju bi Tužilaštvo za organizovani kriminal moglo da pokrene o “Krušiku” i proveri da li su privatne firme bile privilegovane tokom kupovine oružja.

To što je skinuo nanogicu, posle 90 dana provedenih u pritvoru, ne znači da je uzbunjivač iz valjevskog “Krušika” Aleksandar Obradoviću u potpunosti slobodan. I dalje je pod istragom i preti mu podizanje optužnice zbog odavanja poslovne tajne.

Njegov branilac Vladimir Gajić tvrdi da Tužilaštvo za tri meseca nije uspelo da pronađe dokaze na osnovu kojih bi se podigla optužnica, a kako kaže, teško da će ih i naći.

“Recimo kad završe sa ovom trijažom sadržaja opreme koju su mu oduzeli, pa izdvoje određeni broj dokumenata koji bi mogao da im posluži kao dokaz, ni na jednom od tih dokumenata, ni jedan nije označen kao poslovna tajna, ni bilo koja druga”, ističe Gajić.

Ono što Gajića, kako kaže, zabrinjava – jeste odnos pravosuđa prema njegovom klijentu. Naime, tužilac se još 4. decembra izjasnio da ne zahteva produženje pritvora. Međutim, Obradoviću je nanogica skinuta tek 18. decembra.

“Ništa se nije promenilo u naredne dve nedelje i sudija ga je pustila iz pritvora sa tim argumentom da tužilac više nije zainteresovan. Znači, najmanje dve nedelje ga je držala u pritvoru bez ijednog razloga. To je elementarno kršenje ljudskih prava od strane sudije za prethodni postupak Dare Šćepanović”, ocenjuje on.

Pretpostavku nevinosti kršio ceo državni vrh

Pretpostavku nevinosti Aleksandra Obradovića, prema Gajićevim rečima, narušio je gotovo ceo državni vrh, usput ga dodatno optužujući i dovodeći u pitanje njegov status uzbunjivača.

Tako ga je predsednik Srbije nazivao “lažnim uzbunjivačem”.

Iako Obradović podatke koji govore o mogućim malverzacijama u “Krušiku” sa kojima je povezan državni vrh, nije prodavao, već ih medijima dostavljao, ministar odbrane Aleksandar Vulin nedavno ga je uporedio sa radnikom fabrike “Prvi Partizan” uhapšenim zbog sumnje da je prodavao dokumentaciju o municiji.

“U čemu je razlika između ovog iz ‘Krušika’ koji je dao bugarskoj državljanki informacije i ovog iz ‘Prvog partizana’ koji je informacije dao državljaninu Severne Makedonije šiptarske nacionalnosti? I jedan i drugi su špijuni”, rekao je Vulin.

Identično je govorila i državna sekretarka MUP-a Biljana Ivković Popović.

“U svakom slučaju on je špijun, lopov“, kazala je Popović Ivković na Pinku.

U međuvremenu Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je zahtev bezbednosno-informativnoj i Vojnobezbednosnoj agencija da ispitaju poslovanje “Krušika”, i provere da li su privatne firme bile privilegovane tokom kupovine oružja. Međutim, BIA i VBA na taj zahtev, već mesec dana, Tužilaštvu ne odgovaraju.

Ukoliko se o “Krušiku” pokrene istraga, prema rečima advokata Gajića, Aleksandar Obradović bi ponovo mogao da bude saslušan, ali ovaj put, u svojstvu građanina, da otkrije svoja saznanja o eventualnim malverzacijama u tom preduzeću.

Izvor: N1 Foto: N1 Printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top