AMFILOHIJE: Ni Turci sa crkvama nisu radili ono što radi ova vlast!

“Ova grupa bogataša, bivših titoista su opljačkali sva preduzeća a sada hoće i hramove. Neće moći”, poručio je mitropolit Amfilohije, koji je služio liturgiju sa još osam vladika Srpske pravoslavne crkve

U Nikšiću je održan crkveno-narodni sabor ispred Saborne crkve u kojoj su izložene mošti Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Ključna poruka koja je odatle poslata vlastima u Crnoj Gori je da pravoslavna Mitropolija traži bezuslovno zakonsko i ugovorno priznanje i uvažavanje.

Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska, koja se oštro protivi donošenju vladinom Zakona o slobodi veroispovesti, traži to priznanje i uvažavanje i za tri eparhije – budimljansko-nikšićku, Zahumsko-hercegovačku i Mileševsku.

Zatraženo je zaključivanje ugovora sa Vladom CG kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovetnim uslovima, koji su sadržani u ugovorima koje je vlada zaključila sa drugim crkvama i verskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa.

Zatraženo je i donošenje zakona o restituciji i pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i verskim zajednicama.

Takođe, zatraženo je na Ustavu i međunarodnim standardima zasnovano zakonsko regulisanje i poštovanje autonomije crkava i verskih zajednica.

Poručeno je da ovi zahtevi nisu privilegije, već opšte pravo za sve crkve i verske zajednice i ponovljena poruka sa Trojičindanskog sabora u Podgorici, da će Pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuvati, obnavljati i braniti sve svoje svetinje.

Episkopi, sveštenici i vernici, kao građani Crne Gore poručili su i da najodlučnije stoje u odbrani svoje vere i slobode, u odbranu svojih neotuđivih građanskih prava.

Ukazuje se da ostvarivanje verske slobode i praktikovanje verskih prava predstavlja samu suštinu ljudske slobode i ljudskih prava.

Podseća se da je dužnost države da svakome jemči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost, a da je dužnost države i da jemči slobodu, koja je prirodno pravo i da štiti imovinu, a ne da je otima.

Uprkos lošem vremenu, prema procenama organizatora saboru je prisustvovalo oko 20.000 građana, dok policijske procene govore o 6.-7.000 vernika, a bilo bi ih, što je potvrdio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, i više da je vernicima iz Republike Srpske, BiH i Srbije, koji su krenuli na sabor, bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru.

Eparhija mileševska je saopštila da njenom sveštenstvu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, a u saopštenju se navodi da su zaustavljeni na graničnim prelazima u Ranču Polju, Čemernu i Dobrakovu.

Na saboru su pročitana i pisma podrške koja su Mitropoliji crnogorsko-primorskoj uputili Vaseljenski patrijarh, Sinod Ruske pravoslavne crkve, Ukrajinska pravoslavna crkva, monaštvo Manastira Hilandara i papa Franja, a koji su saglasni da je predloženi zakon o veroispovesti diskriminatorski, s ciljem otimanja imovine MCP u korist nekanonske CPC.

U pismu koje je Vaseljenska patrijaršija uputila predsedniku Crne Gore, Milu Ðukanoviću, poručuje se da su s čuđenjem primili vest da je šef crnogorske države izrazio podršku stvaranju Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), kao i da je vlada usvojila zakon o slobodi veroispovesti koji podrazumeva podržavljenje imovine MCP i još tri episkopije.

Skupu je prisustvovao i biznismen Miodrag Davidović Daka, koji je pre nekoliko dana snajperskim hicem ranjen u ruku ispred beogradskog hotela Crown Plaza. Davidović je inače veliki donator SPC, a prilikom atentata sa njim u društvu je bio i vladika budimljansko nikšićki Joanikije.

Izvor: B92 Foto/Video: Vijesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top