LONDON: 17. januara počinje suđenje SPC radi prikrivanja pedofilije i seksualnog nasilja

Prvo ročište po tužbi grupe građana protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije i seksualnog nasilja biće održano 17. januara 2020. godine pred Visokim sudom u Londonu, saznaje Danas.

U pozivu za početak suđenja (u koji je Danas imao uvid) navodi se da će ročište početi u 10.30 časova po lokalnom vremenu, kao i da je prvo ročište trebalo da bude održano 19. februara, ali je u međuvremenu pomereno na 17. januar. Zasad se radi o šest tužbi, a kako saznajemo, tokom postupka biće dodavane i druge tužbe koje su trenutno u procesu pripreme.

Da suđenje zaista počinje za Danas je potvrdio Bojan Jovanović, bivši đakon i jedan od tužitelja, koji za naš list kaže da je pedofilija i seksualno zlostavljanje nekih sveštenih lica u SPC već dokazano i od strane same SPC. Jovanović je još 2015. izneo u javnost da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. 

JOVANOVIĆ: “Vrh SPC na čelu sa sadašnjim patrijarhom decenijama prikriva slučajeve pedofilije.”

– Kolika je važnost ovog sudskog procesa govori i to da isti sud kojem je svojevremeno podnesena tužba protiv britanske vlade u vezi sa ulogom parlamenta u postupku izlaska iz Evropske unije – ističe Jovanović. Kako dodaje, ovo je suđenje “jednoj ostareloj političkoj kasti koja je uzurpirala sve institucije države Srbije među kojima je i crkva”.

– To će biti suđenje i jednom sistemu u kojem je zabranjeno da postavljate pitanja i razmišljate svojom glavom, kao i bolesnom srpskom pravosuđu koje odavno kašljuca i koje je u potpunosti politizovano – naglašava Jovanović.

Prema njegovim rečima, suđenje će biti održano u Londonu zbog lošeg pravno-političkog sistema u Srbiji.

– Umesto da su država i crkva prihvatile u svoju zaštitu žrtve one su se na žrtve obrušile svom silom da ih prikažu stranim plaćenicima i izdajnicima. Postupak je pokrenut u Londonu jer pravosuđe Srbije i Bosne i Hercegovine nije moglo da ponudi nikakvu zaštitu žrtvama – ukazuje Jovanović.

Upitan da li očekuje da se predstavnici SPC pojave na prvom ročištu, Danasov sagovornik odgovara da ni on ni pravni tim nemaju nikakav kontakt sa SPC “iako im je to ponuđeno u više navrata preko njihovih pravnih zastupnika”.

– To se i moglo očekivati, jer vrh SPC na čelu sa sadašnjim patrijarhom decenijama prikriva slučajeve pedofilije. Sadašnji patrijarh bio je u svim komisijama koje su se bavile ovim problemom i umesto da su dokazni materijal predali nadležnim organima, oni su garantovali za pedofile da se radi o časnim i poštenim ljudima – navodi Jovanović.

Naš sagovornik ukazuje da će pored žrtava svedočiti i “časni i pošteni sveštenici” iznoseći svoja znanja i dokaze o pedofiliji u SPC, poput sveštenika Gorana Arsića, koji je “prvi progovorio o pedofiliji u vezi sa eparhijom vranjskom i slučaj Pahomija”.

– Na sudu će se pojaviti i veštaci, koji su dali osvrt na uticaj SPC na pravosuđe i organe gonjenja. Među njima je Marko Kmezić sa Univerziteta u Gracu, kao i Džejms Gau, profesor i šef katedre na Kings Koledžu u Londonu – navodi Jovanović.

Naš sagovornik naglašava da je “država u poptunosti i otvoreno stala na stranu SPC”, kao ni da nijedna institucija, poput Zaštitnika građana, ne štiti žrtve.

Smijenjeni vladika FILARET MIĆEVIĆ dodjeljuje ordene episkopu vranjskom PAHOMIJU, optuženom za pedofiliju, umireovljenom episkopu zvorničko-tuzlanskom VASILIJU, optuženom za pedofiliju i seksualno nasilje, kao i episkopu bačkom IRINEJU BULOVIĆU, za kojeg se tvrdi da je glavni zaštitnik devijantnih episkopa u SPC.

– Policiji su vezane ruke jer se sve radi smišljeno da na nikog ne možete pokazati prstom. Meni je u posetu došao sveštenik koji je dobio informacije iz Patrijaršije da sam ja ubijen. To sam prijavio policiji, ali ništa se nije dogodilo – ukazuje Jovanović i naglašava da se uopšte ne plaši i da će uskoro javnosti pokazati još dokaza “zašto ova vlada štiti SPC”.

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg polaznika semeništa koji je preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, pošto tvrde da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Redakcija beogradskog Danasa nije uspela da dobije komentar iz SPC povodom ovih tužbi.

Danas/Preokret, Foto: Srpska Info

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top