PREDSEDNIČKI IZBORI U HRVATSKOJ: Milanović i Kolinda u borbi za mandat, desničaru Škori za samo 2% izmakao drugi krug!

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović boriće se 5. januara za mesto predsjednika Republike Hrvatske, potvrdilo je Državno izborno povjerenstvo. Nakon prvog kruga, Milanović je pobednik – za njega je glasalo 29,57 posto birača, a za KGK 26,65 posto.

Treće mjesto zauzeo je Miroslav Škoro, kandidat desnice, koji je osvojio iznenađujućih 24,42 posto glasova.

Preostali kandidati prošli su, manje-više, u skladu s predviđanjima. Četvrti po broju glasova je Mislav Kolakušić s 5,79 posto, a zatim slijede Dario Juričan, Ivan Pernar, Dalija Orešković, Katarina Peović te Dejan KovačNedjeljko Babić i Anto Đapić.

To znači da Hrvatsku očekuje oštra polarizacija jer će se 5. siječnja birati između lijevog i desnog centra. Ali u drugi krug, Milanović kreće iz prvog reda.

“Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Pozivam sve one koji su izašli na izbore. ali i one koji nisu, da izađu i da mi daju taj mali komad vjere bez kojeg ne postojim, nema me. Deset godina bio sam predsjednik velike političke stranke i zato zahvaljujem SDP-u na podršci”, rekao je Zoran Milanović u nastupnom govoru pred svojim pristašama.

RATOVI SU GOTOVI

“U ova dva tjedna borit ću se da na izbore nagovorim sve kojima je hrvatski interes u prvom planu. Sve one koji su različiti, a ujedno jednaki. U Hrvatskoj smo se u zadnjih pet godina, umjesto da koristimo sve blagodati tuđih ideja i novca, počeli baviti nekim drugim idejama. Svjestan svih ograničenja predsjedničke dužnosti, a naročito nakon što sam bio premijer, smatram da sam zreo i spreman i u dobroj vjeri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Čim budem izabran za predsjednika, svaka moja lojalnost prema ičemu osim prema Ustavu, prestaje. Ratovi su gotovi, čekaju nas novi, civilizirani zadaci. Za generaciju koja dolazi. Moja je ovdje još malo. Hvala vam“, zaključio je Milanović.

OČEKUJE ŠKORINE GLASOVE: Kolinda Grabar Kitarović

Međutim, ni Kolinda Grabar-Kitarović se ne namjerava predati i najavila je žestok nastavak kampanje:

“Ovo je bila bitka deset na jednu. Imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru, za razliku od Milanovića. Sada se moramo svi skupiti na okup i idemo po pobjedu. Nakon Božića krećemo opet žestoko. Hrvatska nije slučajna država, ona je itekako namjerna država”, raspalila je po svom protivniku KGK.

BOLJA IZLAZNOST

Zaključno, glasalo je 50,8 posto birača što je pozitivan podatak jer na svakim predsedničkim izborima raste broj građana koji glasaju. Naime, na prvi krug, prošlih predsjedničkih izbora, usprkos snežnoj nedjelji, u gotovo celoj Hrvatskoj izašlo je 46,72 posto birača, što je tri posto više nego u prvom krugu predsedničkih izbora 2009. kada je odaziv iznosio 43,9 posto. Inače, najveći i do danas nepremašeni odziv na neposredne predsedničke izbore zabilježen je 1992. kad je izašlo 74,9 posto birača. Franjo Tuđman pobijedio je tada protukandidata Dražena Budišu u prvom krugu.

Pre pet godina natjecalo se svega četvero kandidata, a u drugi krug su prošli u to vrijeme aktualni predsjednik i kandidat lijevo liberalnih stranaka Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović. Njega je podržalo 38,5 posto, a kandidatkinju HDZ-a 37,17 posto birača. No, u drugom krugu, Kolinda Grabar-Kitarović je uspjela mobilizirati birače desnice i desnog centra, što joj je donijelo pobjedu. Može se pretpostaviti da će u sljedeća dva tjedna pokušati s identičnom strategijom. To je, uostalom, potvrdio i politički tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, izjavljujući: “Vjerujemo da će veliki broj birača Miroslava Škore podržati Kolindu Grabar-Kitarović u drugom krugu”.

MILANOVIĆU ZAGREB I SEDAM ŽUPANIJA

Milanović je pobedio u osam županija – najviše glasova dobio i u Međimurskoj županiji (45,75 posto), Primorsko-goranskoj (39,20 posto), Varaždinskoj (37,69 posto), Krapinsko-zagorskoj (35,56 posto), Koprivničko-križevačkoj (31,29 posto), Zagrebu (33 posto) Zagrebačkoj (28,59 posto) i Istarskoj županiji, u kojoj je ostvario najuvjerljiviju pobjedu s 51,28 posto glasova.

Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je najveći broj glasova u Zadarskoj županiji (36,77 posto), Dubrovačko-neretvanskoj (36,83 posto), Karlovačkoj (36,10 posto), Šibensko-kninskoj (36,01 posto), Splitsko-dalmatinskoj (32,26 posto) i Sisačko-moslavačkoj (30,39 posto) županiji. Najbolji rezultat ostvarila je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je osvojila 43,30 posto glasova, a u Virovitičko-podravskoj županiji (32,63 posto) pobijedila je Miroslava Škoru (31,15 posto) za 564 glasova.

Prilično je očito da će Zoran Milanović pobedu tražiti u velikim gradovima, što se videlo već na jučerašnjim izborima. U Zagrebu je Milanović uverljivo pobedio s više od 33 posto, Škoro je osvojio 23,7 posto, a Kolinda Grabar-Kitarović tek 19,4 posto. U Rijeci je Milanović u postocima pobijedio Kolindu sa 42 naprema 18,7, u Puli 51,5 prema 11,2, u Varaždinu 42,8 prema 16,1, u Osijeku 25,6 prema 23,06 (iako je prvi Škoro sa 33,3), u Velikoj Gorici 27,3 prema 23,2 (i ovdje je prvi Škoro) u Splitu 30,1 prema 25,2, pa čak i u Zadru s 30,5 prema 28,8 posto.

Na drugoj strani, u Dubrovniku je pobijedila KGK sa 31,7 prema 29,2, kao i u Šibeniku s 32,2 prema 30, i to su dva jedina velika grada koja su glasala za aktualnu predsjednicu.

GLASOVI DIJASPORE KOLINDI

Ona je zato – kao što se očekivalo – osvojila najveći dio glasova dijaspore. U inostranstvu je dobila 54,3 posto, Miroslav Škoro 34,2 posto, a Milanović 5,8 posto.

Opštii dojam je da su izbori protekli u regularnoj atmosferi. To je potvrdila potpredsednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić koja je izjavila kako je bilo nepravilnosti, ali to nisu neke velike nepravilnosti koje nisu mogle biti otklonjene.

“Kandidate smo takođe pozvali da ne krše izbornu šutnju, ali institut izborne šutnje u ovom zakonu je takav kakav je. On jedino može zabraniti i to je sve što mi možemo – upozoravati, jer nisu zaprećene kazne kao na lokalnim i EU izborima. O tome je li izborna šutnja potrebna ili ne možemo diskutovati, ali moramo svaku zakonsku odluku poštovati, pa tako i ovu”, kazala je Vesna Fabijančić-Križanić.

Izvor: Jutarnji.hr Foto: Vikipedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top