REŽISER KOKAN MLADENOVIĆ POVUKAO PREDSTAVU U NIŠU: “Ja ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom visi ime Aleksandra Vučića”

Reditelj Kokan Mladenović povukao je svoju predstavu “Sitničarnica kod srećne ruke”, koja je trebalo da bude premijerno izvedena 11. marta na Dan Narodnog pozorišta Niš i da otvori drugo izdanje festivala Teatar na raskršću jer, kako je rekao, ne može da bude deo festivala nad čijim imenom visi ime Aleksandra Vučića, preneo je Danas.

Mladenović je u poruci upravniku Narodnog pozorišta u Nišu Spasoju Ž. Milovanoviću naveo da mu situacija u kojoj su se našli ne ostavlja nikakav manevarski prostor.

Ja ne mogu da budem deo festivala nad čijim imenom, kao Damoklov mač, visi ime Aleksandra Vučića. To bi obesmislilo sve ono što govorim i radim i u životu i u teatru. Verujem u tvoje dobre namere glede naše saradnje i festivala, ali si, ubacujući u igru Aleksandra Vučića, njima popločao put do pakla iz kojeg ne možemo izaći, a da se bar jedan od nas dvojice ne oseća ružno”, napisao je Mladenović.

On je naveo da je nemoguće prenebregnuti neka osnovna osećanja morala u životu i dužnosti u teatru i napraviti kompromise posle kojih je gotovo nemoguće sačuvati samopoštovanje i razlog za bavljenje umetnošću.

“Svaki dalji razgovor je izlišan jer su nam osnovna polazišta nepomirljivo udaljena. Obojici, za utehu, ostaje osećanje da smo, poštujući sopstvena osećanja sveta i teatra, učinili sve da do saradnje dođe. Koje je od tih osećanja u krivu, pokazaće vreme. Možemo, dakle, smatrati da sam povukao svoju režiju, naslov i autorski tim i da je taj termin slobodan za nekoga kome ponuđeni uslovi odgovaraju”, istakao je reditelj.

Prošle sedmice pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica poslao je otvoreno pismo Spasoju Ž. Milovanoviću i ogradivši se od pokroviteljstva predsednika Aleksandra Vučića vratio angažman za predstavu koju je trebalo da režira u Narodnom pozorištu Niš u novembru naredne godine.”

Izvor: Nedeljnik Foto: TV N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top