DODIK SE OŠTRO USPROTIVIO VUČIĆU I ĐUKANOVIĆU: Crnogorski prijedlog zakona direktno uperen protiv SPC, crkve koju je osnovao Sveti Sava

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik apelovao je još jednom na poslanike u crnogorskom parlamentu da ne usvoje predloženi Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Dodik dodaje da je taj tekst Zakona direktno uperen protiv SPC i njenih eparhija, koje je pre 800 godina osnovao lično Sveti Sava.

– S obzirom na to da Crna Gora već ima ugovore sa Rimokatoličkom crkvom, Islamskom verskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom stiče se utisak da se Zakon donosi samo zbog želje da se diskriminiše SPC i njeni vernici. Usvajanjem jednog takvog zakona Crna Gora bi usvojila akt neprijateljstva prema srpskom narodu, vernicima, SPC i njenim svetinjama koje su vekovima odolevale svim okupatorima, a koje su Crnogorci časno branili i odbranili – istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da ne želi da veruje da Crna Gora i njeni narodni predstavnici nemaju svest o značaju Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je vekovima bila stub crnogorske države i koja je tu državu i stvorila.

– Srbi iz Republike Srpske sa uznemirenjem prate ovu situaciju saosećajući sa braćom u Crnoj Gori, nadajući se da će u crnogorskom parlamentu ipak prevladati razum. Još jednom apelujem na savest narodnih poslanika u Crnoj Gori da ne naprave istorijsku grešku zbog kojih bi se mogla stiditi buduća pokolenja, i koja bi mogla naneti štetu Crkvi sa nesagledivim posledicama – ukazao je Dodik.

On je naglasio da je Crna Gora sekularna država, opredeljena za evropski put, te da je teško shvatiti da bi se mogla odlučiti na takav antievropski i anticivilizacijski korak, koji je u suprotnosti sa svim međunarodnim standardima.

Direktno.rs/Preokret

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top