KOMŠIĆ: Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu

Usvajanje Strategije odbrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru Zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi – jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodao je Komšić, među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obavezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije.

U popratnim pismima, koja su sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obavezala se na niz elemenata koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u dijelu koji se tiče vojnog i odbrambenog aspekta, stav je Komšića.

Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo da stvari u BiH drugačije uredimo – pozvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost, jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju “bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje”.

Klix.ba/Preokret, Foto: HRT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top