NOVA POLITIKA NACIONALNE BEZBJEDNOSTI SRBIJE: Vojna neutralnost i briga o svim Srbima gdje god živjeli

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin jučer je u Skupštini Srbije predstavio Strategiju odbrane i nacionalne bezbjednosti te zemlje. Prvi put se kao vanjskopolitički prioritet ističe da je očuvanje Republike Srpske nacionalni cilj Srbije. Vulin je poručio da se radi o dokumentu koji definiše, ne samo strategiju odbrane, nego i strategiju vanjske politike Srbije. Predstavljeni dokument sastoji se od sedam nacionalnih ciljeva, među kojima je naglašena vojna neutralnost i “briga o svim Srbima gdje god živjeli”.

“Nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da su Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Prije nas kao da se niko toga nije sjetio”, kazao je Vulin u Skupštini.

Srbija Strategijom definiše da će nastaviti unapređivanje specijalnih paralelnih odnosa s Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

“Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu od posebnog je značaja za bezbjednost i odbranu Republike Srbije. Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastavit će da unapređuje specijalne paralelne odnose s Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, navodi se u dokumentu.

Preokret, Foto: Vikipedija

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top