KAKAV RAT, STRAŠAN RAT! Koliko mozgova umre u Srbiji i Bosni u času kad se na ekranu-megdanu sretnu dva junaka, Vulin i Komšić

Možete li zamisliti potresniju i groteksniju akcionu filmsku scenu od one u kojoj Vulin Aleksandar, zakrvavljenih očiju, preti da će “zaštititi Republiku Srpsku do zadnjeg Srbina”, a s druge strane Drine mu provokativno, dignutoga srednjeg prsta, replicira Komšić Željko, rečima: “Ajde, sruši Dejton, pa da ti…”

Možete li uopšte da zamislite ovu dvojicu kako bilo šta brane ili napadaju, osim kilo jagnjetine i flaše viskija?

Nova Strategija odbrane i nacionalne sigurnosti Republike Srbije zvuči baš kao da ju je pisao čovek koji nije služio vojsku, ko što i jeste. Vučić je, kapiram, svom omiljenom Švejku zadao domaći zadatak na sledeću temu: “Daj skarabudži nešto, da zagovnamo malo sa Bosancima, ionako će nas svi sad jebat` za ovo potplaćivanje Papuanaca i Palauanaca da povuku priznanje Kosova…!” A Vulin ko Vulin, kud će, šta će, na zadatu temu odgovorio je u skladu sa svojim kapacitetima. Strategija, dakle, izgleda tako kao da je napisana brže od doktorata Siniše Malog. Ali nije prepisana, to je sigurno. Takve gluposti ne mogu da se nađu u knjigama…

Glupa akcija povlači sličnu reakciju

Još jedna mala srpska tragikomedija u nedelji u kojoj je opozicija pokazala da ponekad nije u stanju da proceni šta od onoga što dobija od stranih službi, a Marinika Tepić kao spikerka iznosi u skupštinskom holu, treba, a šta ne treba da objavi, pokazujući sindrom nezrelog i neobuzdanog karaktera, deteta koje je dobilo zvečku i ne časeći časa potrčalo u parkić da je svima pokaže. Razumem ja da je teško biti Vučićeva opozicija, ali nije zgoreg ponekad malo staviti prst na čelo, čisto da ne bi ostali večna opozicija…što ponekad u njihovom slučaju zvuči tako sudbinski.

PROČITAJTE JOŠ: TEKST KOJI JE BALKAN OSTAVIO BEZ DAHA! Edin Zubčević: Ja, zlatni ljiljan

Mada, problem je ovaj put malo dublje prirode nego što se sve u ovom našem posprdnom političkom rijalitiju čini i tumači. Jer, ajde što su Ivici Dačiću, koji je napravio dil sa trgovcem oružjem, znamenitim Tešićem, digli spomenik kao spasiocu svete srpske zemlje i kaparisali mu ime ulice u Zvečanu/Zubinom potoku, nego što su “pametnjakovići” iz SZS, baveći se dnevnom politikom, čini se stvarno ugrozili nacionalne interese i bezbednost, baš onu o kojoj je nesrećni Vulin na posletku, po kazni, morao da piše domaći zadatak.

Neke stvari se jednostavno ne rade, recimo – ne otkriva se da tvoja vlada kupuje priznanja Kosova, koliko god mrzeli tu vladu i čijim god parama to radila. A naročito ako su u pitanju pare međunarodnog prestupnika i lica sa poternice, Slobodana Tešića. Nekim stvarima, koliko god Vam to, gospodo iz SZS, izgledalo neverovatno, možete da naštetite svojoj zemlji bez da značajnije popravite svoj rejting. Naprotiv. Mislite malo o tome kada sledeći put dobijete depešu…

Ajmo malo na drugu stranu Drine, iz Beogradskog u Sarajevski vilajet…

Zmaj pod papira na braniku domovine

Tu nas čeka Komšić Željko, junačina koja je na svoja pleća primila podmukli papirnati udarac Srbije. Ispod pojasa, dabome. Žar s kojim je Komšić ponovo “obukao uniformu” i stao na branik domovine pred pomahnitalim srpskim Rambom Vulinom (koji možda ima telesni defekt zbog koga nije sposoban da nosi ništa ubojitije od metle, ali zato kad obuče onu kinesku uniformu izaziva strah i trepet) obrnuto je proporcionalna osećanju užasa pred činjenicom da je prodajom Sarajeva (čitaj: “kanton koalicije”), najavio svoju oproštajnu turneju već na prvim sledećim parlamentarnim izborima.

PROČITAJTE JOŠ: ZLOČIN ILI GENOCID, PITANJE JE SAD? Jezička zamka kojom “gospodari tenzija” drže u ropstvu dva naroda

Ali bojim se da mu megdan junački sa Vulinom neće pomoći u nemogućoj misiji da povrati izgubljeno poverenje i glasove onih koji su posle toliko godina shvatili kako je njihov Če Gevara zapravo Če Prevara.

Inače, slutim kako ovaj medijski clash sa Vulinom nije bio predviđen koalicionim sporazumom sa Bakirom Izetbegovićem, ali pošto je već iskrsao, novi koalicioni partneri su ga gratis častili prilikom da pokaže malo domoljublja, znajući da su mu prethodnih dana pomenutom koalicijom uzeli i “ono malo duše” što mu je ostalo i jednom za svagda deflorisali ga kao fake socijalistu koji državi ubuduće može biti koristi jedino u obračunu papirnatim zmajevima na relaciji Marin Dvor – Terazije. Sa takmacem sličnih mentalnih gabarita, poput Vulina.

Pravo u istoriju…i na flašu viskija

I tako traje li traje taj cirkuski show bez životinja, sa političarima maskiranim u majmune…Mi svi to gutamo, netremice, dok penzioneri sa obe strane grane lome zubala u čašama od sekiracije. Ratno stanje, maltene

PROČITAJTE JOŠ: KOLUMNA VELJKA LALIĆA: Sve “najveće” pobede majke Srbije

Potrajaće ta uzbuna sigurno još jedno tri dana, leteće sa obe strane perje kastriranih petlića koji od vitalnih funkcija nisu izgubili samo jednu – da kukuriču. I onda će se sve smiriti, ko viski u čaši, do sledeće krize koju treba pokriti nekim sledećim malim, izmišljenim ratom, koji neće ući u istorije naših ratluk republika, ali hoće u istoriju ljudske gluposti i političkog praznoverja.

Jedino što na kraju ostaje nejasno jeste koja je od “dve strane u sukobu” ostala dužna turu pića posle ove poslednje runde zajebancije sa našim mozgovima…Zvanično Sarajevo Beogradu, ili obrnuto? Čini se – mrtva trka u tretiranju sopstvenih građana kao idiota.

ALAL VERA, MAJSTORI!

P.S. Meanwhile, dok potpisujem ovu kolumnu, EUROSTAT javlja: “Bosna i Hercegovina je zvanično najsiromašnija zemlja u Evropi!”…

Biće još rata ovih dana, smem da se opkladim. Sklonite se od prozora, i televizora

Piše: Antonije Kovačević Foto: Fresh Press

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top