PREPORUKA SMENE KRKOBABIĆA: Bude se institucije ili disciplinuju partneri SNS?

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenu Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja zaduženog za javna preduzeća, jer je tokom vršenja funkcije učestvovao u donošenju odluke Vlade kojom je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina.

Da li je u pitanju buđenje institucija u borbi protiv nepotizma, ili, kako smatraju stručnjaci, samo preventivna packa koalicionim partnerima Srpske napredne stranke?

Uz prezime Krkobabić po pravilu ide prefiks – direktor. Dok je najstariji član dinastije Jovan Krkobabić bio ministar, sin Milan postao je prvi čovek Pošte Srbije. Kada je, pak, Milan seo u ministarsku fotelju, na sednici Vlade lično je odlučivao o tome da najmlađi Krkobabić Stefan preuzme rukovođenje Javnim preduzećem Stara planina.

Činjenica da je ministar zadužen za javna preduzeća svog sina postavio za direktora jednog od njih, bila je previše za Agenciju za borbu protiv korupcije, koja je preporučila smenu ministra.

“Situacija u kojoj je ministar Milan Krkobabić učestvovao u donošenju rešenja na sednici Vlade kojim je njegov sin Stefan Krkobabić imenovan za v.d. direktora JP Stara planina predstavlja sukob interesa u smislu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, na koji način je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezano lice, čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, što je suprotno odredbama Zakona”, navela je Agencija.

Za bivšeg člana Odbora Agencije Zorana Stojiljkovića, u pitanju bi bila odluka koja ohrabruje, kada delovanje te institucije ne bi pokazivalo sistematsko prećutkivanje sličnih, ali i daleko ozbiljnih afera političke elite.

“Ako bi trebalo da poverujemo da to postaje praksa i da se to odnosi na sve političke pozicije i figure koje postoje, da se ne dešava da Agencija ne reaguje, ili reaguje mlako, ili se ne upušta u poslove čim je neko previše blizu vrha političke moći”, rekao je Stojiljković.

Zato smatra da je u pitanju politička poruka koja se pred svake izbore šalje kako biračima, tako i koalicionim partnerima. Javnosti se time poručuje da niko nije nedodirljiv, a strankama koje orbitiraju oko vlasti – da se zna ko je gazda.

“Ovo što se dešava PUPS-u, praktično, i gospodinu Krkobabiću u ovom trenutku je disciplinovanje. I ukoliko bude prihvaćen predlog za razrešenje – koji pred izbore i tehničku vladu ne znači mnogo – i ako ne bude prihvaćen, to će biti silina pritiska na manje koalicione partnere da se učine poslušnim i lojalnim”, ocenjuje.

Da li to znači da bi u najavljenom podmlađivanju vlade, među prvima mogao da bude zamenjen predstavnik najstarijih? Predsednik vladajuće stranke kaže da sa Krkobabićem ima dobru saradnju, i da će konačan sud dati nakon što ministar iskoristi mogućnost žalbe.

Ja ne mislim da je Milan Krkobabić bog zna šta napravio, ali ja poštujem institucije. Kao što sam rekao i u slučaju Siniše Malog, gde sam bio siguran u političke motive za donošenje ocene za njegov doktorat, zatim sam mu rekao da ta odluka mora da se poštuje i da iz svog CV-ja i svog sajta to mora da izbaci, svidela se ta odluka nama ili ne, jer to je odluka naših institucija”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Vladi Srbije još uvek su bez komentara na preporuku Agencije, dok ministar Krkobabić nije bio dostupan za komentar.

Izvior: N1 Foto: TV Printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top