VANREDNO STANJE U CRNOJ GORI: Lideri opozicije pozivaju narod na uice, saobraćajnice blokirane u cijeloj državi, episkopi SPC pozivaju na mir i dostojanstvo

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je građane da izađu na ulice ako bude usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti.On je pozvao građane da izađu na ulicu u gradovima u kojima žive.

Imamo plan za sve. Danas je ova skupština puna policije i još ih je puno koji zaustavljaju ljude po Crnoj Gori. Pozivamo sve da izađu na ulice ako se zakon usvoji, a mi ćemo uraditi ovdje šta je do nas”, kazao je Mandić na sjednici parlamenta.

Upozorio je da se donosi, kako tvrdi, opasan zakon. Mandić je kazao da su poslanici DF-a došli na sjednicu nakon razgovora s patrijarhom Irinejom.

“Duško Markoviću, povucite zakon jer ćete na sebe navući prokletstvo. Narod će izaći na ulice uzeti ikone. Ne mogu poslanici sami. Ovo ne može da izađe na dobro”, rekao je Mandić.

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da glasa o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, čijem se usvajanju protive čelnici SPC-a. Sveštenstvo SPC-a je u utorak održalo protest ispred zgrade parlamenta u Podgorici i pozvalo poslanike da ne glasaju za zakon. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nakon toga isti zahtjev ponovio u pismu koje je poslao poslanicima, premijeru Dušku Markoviću, članovima Vlade i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću.

SPC i dio javnosti protive se odredbi zakona prema kojoj će državna svojina postati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice. Čelnici SPC smatraju da Vlada preko te zakonske odredbe želi da preuzme imovinu, dok su iz Vlade poručili da je zakon usklađen sa svim demokratskim standardima, kao i da njime žele utemeljiti kulturni i građanski identitet Crne Gore.Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zatražiće hitno sazivanje Svetog arhijerejskog sabora zbog “vanredne i novonastale situacije kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gde je u pripremi otimanje svetinja i imovine SPC”.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori pozvao je vjerni narod da, u duhu svenarodnog Sabora oko moštiju Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog i bratskog sabranja pred Skupštinom Crne Gore, ostane dostojanstven i ne pristane ni na kakve provokacije i učestvuje u nemirima i sukobima koje mogu izazvati zlonamerni ljudi i mešetari – pripadnici raznih “službi”.

Grupa građana blokirala je danas oko 11 časova magistralni put Berane-Bijelo Polje, u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Policija je u popodnevnim satima počela da preusmjerava saobraćaj iz pravca Bijelog Polja preko regionalnog puta Bioča-Petnjica, zbog čega su smanjene ranije nastale kolone.

Okupljeni građani najavljuju da se neće razići dok se ne donese odluka o Vladinom predlogu zakona.


Vladike, sveštenstvo i vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) koji su se okupili danas ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici krenuli su ka Nemanjinom gradu u centru Podgorice na moleban.

Na mostu Blaža Jovanovića naišli su na barikade koje je postavila policija.

Sveštenstvo traži od policije rješenje kojim je donijeta odluka da se blokiraju ulice u centru Glavnog grada.Preokret/Vijesti.me/Direktno.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top