CRNA GORA USVOJILA SPORNI ZAKON: Nakon dramatičnog dana vlast odbila sve amandmane Mitropolije

Glasovima vladajuće većine u parlamentu Crne Gore rano jutros je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a. Poslanici su pozdravili aplauzom usvajanje Zakona. U toku zasedanja Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a na Predlog zakona.

Bio je ovo epilog jednog od najdramatičnijih dana u novijoj crnogorskoj istoriji, dana koji su obeležila okupljanja vernika SPC koji su protestvovali zbog donošenja Zakona u Podgorici, Nikšiću i drugim gradovima, blokirano je nekoliko saobraćajnica na severu Crne Gore, u Nikšiću i Budvi, a vrhunac napetosti desio se kada su, posle incidenta u Skupštini, uhapšeni svi poslanici opoziocionog Demokratskog fronta.

Ukupno su uhapšene 22 osobe – 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

Pre toga poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je poslanicima Demokratske partije socijalista i Vladi da ukoliko ne prihvate amandmane koje je preko njih dostavila Mitropolija crnogorsko primorska “slobodno računaju na najgore”.

On je kazao da je učestvovao u prethodnom ratu i pozvao “ratne drugove iz 1991. i 1999. da budu spremni”. “Ne može 2.000 policajca da zaustavi ovo, računajte da će se desiti katastrofa”, rekao je Mandić sinoć.

Nakon što je jutros crnogorski parlament usvojio Zakon, vladika budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je okupljene na Mostu Blaža Jovanovića u Podgorici da se mirno raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja.

BLOKADE NA PUTEVIMA: Građani iskazali svoje neslaganje

On je takođe pozvao i ljude okupljene u ostalim crnogorskim gradovima da se u miru raziđu, naglašavajući da Mitropolija crnogorsko-primorska nije pozvala nikoga da izađe na ulicu. 

Vladika Joanikije je najavio da će biti formirani “mjesni odbori za odbranu crkava i manastira i svetinja SPC.”

CRKVA POZIVA NA MIR: Vladika Joanikije sa demonstrantima

Koliko će njegovi apeli smiriti uzavrelen strasti u Crnoj Gori pokazaće dan pred nama…

Izvor: Agencije/Vijesti Foto: Vijesti/Savo Prelević

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top