AMERIČKI EPISKOPSKI SAVJET SPC: Crnogorski zakon je antidemokratski, obratili smo se administraciji SAD i Vladi Kanade

Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori, a u vezi sa usvajanjem predloga Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, oglasio se Episkopski Savet Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, koji je ovim putem uputio podršku svoj Pravoslavnoj Crkvi u Crnoj Gori na čelu sa njenim arhijerejima. U saopštenju koje su izdali tom prilikom se kaže:

“Zakon kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori nameravaju da od mitropolije i eparhija Srpske Pravoslavne Crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu narušava pravim vlasnicima, pre svega pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori, istorijsko pravo na njihove vekovne svetinje.

Naš Episkopski savet dela u zemljama Severne, Srednje i Južne Amerike u kojima se ovakvi zakoni kakvim pribegavaju crnogorske vlasti smatraju narušavanjem ljudskih i verskih prava jer oni nisu u skladu sa standardima savremenih demokratskih država, a kose se i sa preporukama Venecijanske komisije.

Zbog toga smo se danas obratili i administraciji Sjedinjenih Američkih Država i vladi države Kanade ukazujući na antidemokratski karakter i posledice Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji grubo narušava kontinuitet, identitet i vekovna prava Crkve.

Zakon kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori nameravaju da od mitropolije i eparhija Srpske Pravoslavne Crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu narušava pravim vlasnicima, pre svega pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori, istorijsko pravo na njihove vekovne svetinje.

Obraćamo se državnim vlastima Crne Gore zahtevajući da oslobode iz zatvora sve koji su uhapšeni zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i nezakonitog otimanja imovine.

Stoga, stajući u odbranu verskih prava u Crnoj Gori, Episkopski savet poziva državne vlasti Crne Gore da odmah prestanu sa terorom nad Crkvom, njenim sveštenstvom i vernim narodom.

Slaveći Rođenje Hristovo, molimo se sveblagom Gospodu Caru mira, da pošalje mir, jedinstvo i poštovanje ljudskih prava u Crnoj Gori, kao i u svoj vaseljeni.”

Saopštenje Episkopskog saveta su potpisali:

Episkop Novogračanički-Srednjezapadnoamerički LONGIN, predsednik
Episkop Kanadski MITROFAN
Episkop Zapadnoamerički MAKSIM
Episkop Istočnoamerički IRINEJ
Episkop Buenosaireški i Srednjecentralnoamerički KIRILO

Tekst: Preokret Foto: Serbian Times/Goran Pikula

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top