DINO KONAKOVIĆ: Na sve moguće načine zakonom i legalno zaustavićemo sve moguće pokušaje puča u Kantonu Sarajevo

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo, kojem nisu prisustvovali članovi SDA, SBB i DF-a, zaključio je sinoć da nije opravdan karakter hitnosti zakazivanja sjednice, čije održavanje je najavljeno za danas.Sjednica koju je zakazala dopredsjedavajuća Skupštine KS, prema stavu Kolegija, je nelegalna i nezakonita sjednica.

Kolegij je naložio svim stručnim službama Kantona Sarajevo da ne učestvuju na bilo koji način u organizaciji spomenute sjednice.

S druge strane SDA tvrdi kako će danas biti održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će biti izglasana smjena Elmedina Konakovića. Upozoravaju kako je mimo pravila i poslovnika napravljena rotacija na mjestu predsjdavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, poručivši kako Konaković nije mogao imenovati svog zamjenika na način na koji je to uradio.

Naime, ranije je Konaković saopštio da je ovu dužnost od danas  preuzela Danijela Kristić.

– Ja od danas nisam predsjedvajući Skupštine KS, ovu dužnost preuzela je Danijela Kristić u skladi s Poslovnikom, članom 10 koji kaže da tri kandidata između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine. Ona će se starati za daljnji rad. Na sve moguće načine zakonom i legalno zaustavićemo sve moguće pokušaje puča u KS – kazao je Konaković.  

– On je mogao dati ostavku na poziciju predsjedavajućeg. Kad da ostavku, treba da je potvrdi Skupština i imenuje novu osobu. Mirza Čelik će biti novi predsjedavajući Skupštine KS, kazao je šef Kluba SDA u SKS Mahir Dević i dodao da će sjednica biti održana.

Istovremeno, Klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo je većinom glasova izabrao Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS.

Vijesti.ba/Preokret, Foto: YouTube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top