ŠTA BI LATINKA PEROVIĆ PROMENILA U SRPSKOJ ISTORIJI: Način na koji je rasturena Jugoslavija smatram neoprostivom greškom čitave generacije”

Magazin “Nedeljnik” je u novogodišnjem dvobroju pitao istoričare, pisce, intelektualce, akademike, umetnike… šta bi voleli da se nije dogodilo ili da se dogodilo drugačije.

Evo šta je istoričarka Latinka Perović rekla o tome koji događaj bi promenila u srpskoj istoriji i zašto?

“Raspale su se i druge socijalističke federacije – Čehoslovačka, Sovjetski Savez – na jedan nedramatičan način, zato raspad, ili bolje rečeno razlaz jugoslovenskih naroda i stvaranje posebnih država ne percipiram kao katastrofu, ali je način na koji se on dogodio ohrabrio najnegativnije tendencije u dugom procesu istorijskog razvoja.

Ostavio je veoma teško popravljive posledice, makar u slučaju Srbije gde je doveo do privrednog zastoja, ispadanja iz civilizacije, sukoba sa modernim vremenom i modernim svetom. Doveo je do velikih materijalnih gubitaka, do velikih i nenadoknadivih ljudskih gubitaka koji se nastavljaju kroz odlaske ljudi iz ove zemlje. Rat koji je za sobom ostavio posledice kakve je ostavio, ne samo u materijalnom smislu već i u glavama ljudi, u njihovim mišljenjima i raspoloženjima, doveo do pojačane mržnje i nepoverenja, smatram najtežim. Postojala je mogućnost da se takav razvoj događaja izbegne.

Nije tačno da nije bilo rešenja. Rešenje je bilo jedna vrlo liberalna federacija koju je srpska strana jednostrano odbacila. Došao je rat i stvorene su nove države. Nisam pristalica stanovišta da je svuda isto; postoje različiti napori unutar bivših jugoslovenskih društava, mada sve bivše jugoslovenske države i dalje treba da nadoknade zaostajanje u razvoju koji je bio dostignut do osamdesetih godina, a potom i da se prilagode svetu i razviju kao moderna društva. Još uvek smo vrlo daleko od toga. Mogli su da se prave ustavi, da se utvrđuju prava, ali ući u takav lakomisleni rat i ostvariti takvo jedinstvo elita po tom pitanju je neoprostivo. Način na koji je završena istorija druge Jugoslavije smatram neoprostivom greškom čitave generacije”, rekla je Latinka Perović.

Izvor: Nedeljnik Foto: Nedeljnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top