CRNA GORA IZ ČASA U ČAS: Policija suzavcem razbila proteste u Podgorici, uhapšen Marko Milačić, lider Prave Crne Gore

Na kružnom prelazu Cijevna povređena četiri policajca, za šta je Uprava policije optužila i sveštenstvo SPC. Mitropolija negirala svoju odgovornost: “Ne podržavamo nasilje demonstranata prema policiji, ali ni primjenu sile naoružane policije. Pozivamo vernike u crkve, ne na ulice…”

Ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici sinoć je došlo do incidenta kada su se sukobili okupljeni građani i pripadnici policije. Policija je prilikom intervencije upotrebila suzavac, na koji su demonstranti odgovorili kamenicama, posle čega su se povukli prema hramu, a zatim razišli.

Nakon protesta lider stranke Prava Crna Gora Marko Milačić pozvan je na saslušanje u podgoričku policiju, gde je i zadržan do daljnjeg. Kako je objavljeno na njegovom Fejsbuk profilu, on je priveden zbog povrede člana 34 Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama, kao organizator protestne šetnje u kojoj su demonstranti tokom dana blikirali saobraćajnive u prestonici Crne Gore.

POLICIJA UPOTREBILA SUZAVAC: Scena na platou ispred hrama Hristovog vaskrsenja

Ispred Hrama prethodno je došlo do incidenta kada je jedan od građana nasrnuo na Milačića, koji je pre upotrebe sile od strane policije uzeo policijski megafon i pozvao okupljene ispred Hrama da se mirno raziđu i da dođu sutra u većem broju.

Taj poziv se nije dopao većini okupljenih koji su zviždali lideru Prave. Nakon toga jedan od građana pokušao je da mu uzme policijski megafon, u čemu su ga spriječili policajci.

Okupljeni su tokom protesta, između ostalog, pjevali “Policijo braćo mila, ne slušajte više Mila”, “Milo, lopove, ne damo ti svetinje”, kao i “Hoćemo suzavac”.

Inače, u toku dana desio se veći incident na kružnom prelazu Cijevna, kada je jedan policajac dobio udarac kamenom u glavu, a još trojica povrijeđena.

Tim povodom je Uprava policije izdala saopštenje u kome je optužila sveštena lica da svojim pozivima “dovode do narušavanja reda i mira”. Uskoro je usledio odgovor Mitropolije crnogorsko primorske, koja je istakla da ne podržava nasilje demonstranata prema policiji, ali ni primjenu sile naoružanih policijskih službenika prema demonstrantima.

“Tamo gdje je, nažalost, bilo napada na policiju, to ni na koji način nije podstrekivano niti podržavano od strane sveštenstva naše Crkve. Policija bi u takvim slučajevima kad neodgovorni pojedinci naprave neki izgred (kao noćas ispred Hrama u Podgorici) trebala da bude odgovornija od takvih pojedinaca i da ima u vidu da se u Hramu i oko njega dešava mnoštvo aktivnosti u kojima učestvuju i djeca, kojih je i danas tamo bilo tokom njihove intervencije”, saopšteno je iz MCP.

Mitropolija je dodala i da ne prihvata bilo kakvu odgovornost za incidente, jer je njen Episkopskki savjet još ranije pozvao vjernike da ne izlaze na ulice.

Izvor: Vijesti Foto:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top