BRITANSKI NOVINAR TVRDI: Asanž polako umire u zatvoru, drže ga u samici

“Njegov govor je bio nerazgovijetan. Govorio je polako. Džulian je osoba koja glasno i vrlo jasno govori. Zvučao je grozno, bilo je uznemirujuće slušati ga. Rekao je ‘umirem polako ovdje'”

Kako je Smit rekao za Russia Today, Asanž je imao pravo na jedan telefonski poziv iz zatvora Belmarsh na jugoistoku Londona za Božić.

“Mislim da je želio nekoliko minuta bijega kako bi oživio sretna sjećanja”, rekao je Smit dodajući kako je Asanž 2010. godine posljednji put proveo praznik u svom domu.

Istakao je kako je kratki razgovor bio daleko od veselog, a da se Asanžovo stanje pogoršavalo tokom razgovora.

“Njegov govor je bio nerazgovijetan. Govorio je polako. Džulian je osoba koja glasno artikulira i govori vrlo jasno. Zvučao je grozno, bilo je uznemirujuće slušati ga. Rekao je ‘umirem polako ovdje'”, rekao je novinar.

Iako Asanž nije glasno rekao tokom poziva, Smit je rekao kako vjeruje da je bio pod sedativima, a da su istog mišljenja i oni koji su ranije posjećivali Asanža.

Smit nije prvi koji je pokrenuo ovo pitanje, ali britanske vlasti su odbijale da otkriju da li su Asanžu zatvoru davani psihotropni lijekovi, uz napomenu da ga ne maltretiraju. Ali s obzirom na to da ga drže u samici 23 sata dnevno, a zahtjevi mnogobrojnih ljekara da ispitaju njegovo fizičko zdravlje su odbijeni, Smit je rekao kako mu je teško da povjeruje u riječ službenika.

“Džulian je bio izuzetno dobro društvo tokom Božića 2010. godine, ali muškarac s kojim sam razgovarao telefonom je bio druga osoba. Ne razumijem zašto je on u zatvoru Belmarš. On je u pritvoru i nije opasnost za javnost”, rekao je Smit.

Belmarš je zatvor A kategorije, što je najjači sigurnosni sistem u Velikoj Britaniji i namijenjen je za izuzetno opasne optuženike, one koji su imali više pokušaja bježanja iz zatvora, višestruke ubice i teroriste. Asanž ne spada ni u jednu od navedenih kategorija.

“Jasno je da ovo što se dešava Julianu ima mnogo više veze s osvetom i postavljanjem primjera za odvraćanje drugih od diranja američke moći na ovaj način”, rekao je Smit.

Poručio je kako će nastaviti vršiti pritisak na britanske vlasti da mu odgovore o zdravlju i tretmanu Asanža koji bi konačno nakon sedam godina trebao dobiti pošteno saslušanje na sudu.

Izvor: Klix.ba Foto: Privatna arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top