TUŽILAŠTVO BIH: Milomir Savčić optužen za pomaganje u zločinu genocida u Srebrenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milomira Savčića, rođenog 1959. godine u mjestu Sokolac, državljanin BiH i Srbije.

Optuženi se tereti  za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je od 11.07. do 15.07.1995 na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zmtp VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina  muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Optuženi Milomir Savčić, tereti se da je radnjama opisanim u optužnici, počinio kazneno djelo pomaganje u genocidu iz članka 171. točka a) i b) KZ BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31 KZ BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Preokret/Fena, Foto: Vijesti.ba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top