BASARIN SIN SE OGRADIO OD OCA ZBOG “PETICIJE INTELEKTUALACA”: “Kad je ovakav potpis u pitanju, moram da se ogradim. Puna podrška Srbima u Crnoj Gori!”

Više desetina političara, politikologa, advokata, istoričara, novinara iz regiona potpisalo je Apel za osudu ugrožavanja mira u Crnoj Gori, za koji krive zvanični i nezvanični Beograd, te Srpsku pravoslavnu crkvu.

Na spisku se, između ostalih, nalazi i potpis pisca Svetislava Basare

Njegov sin, Relja Basara, ovim povodom je na svom zvaničnom Tviter nalogu napisao kako se od potpisa svog oca ograđuje, te kako daje punu podršku Srbima u Crnoj Gori. 

– U potpunosti se ograđujem od potpisa koji je moj otac ostavio na onom pismu. Svako može da potpiše šta hoće, ali kada je ovakva glupost u pitanju, moram da se ogradim i pored toga što je potpis lični. Puna podrška Srbima u CG – napisao je on. 

SUKOB GENERACIJA: Tvit Relje Basare kojim se ograđuje od postupaka svog oca

Podsetimo, potpisnici Apela smatraju da je “reč je o još jednom u nizu pokušaja zvaničnog Beograda da se Crna Gora vrati u državni okvir sa Srbijom i da se na taj način spreči njena konsolidacija kao samostalne i suverene države“ ipozivaju „sve političke aktere u međunarodnoj zajednici i regionu da nedvosmisleno osude destabilizaciju Crne Gore i regiona koju kreira i podstiče zvanični Beograd“.

Oni smatraju da je “Država Crna Gora izložena pokušaju nasilne destabilizacije: ugroženi su joj mir, teritorijalni integritet, ustavni poredak, vladavina zakona, jednakost građana i ravnopravnost crkava i verskih zajednica.“

Osim Basare apel su potpisali i Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Latinka Perović, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Azem Vllasi, Veljko Bulajić, Bogdan Tanjević i drugi.

Izvor: Espreso.rs

1 thought on “BASARIN SIN SE OGRADIO OD OCA ZBOG “PETICIJE INTELEKTUALACA”: “Kad je ovakav potpis u pitanju, moram da se ogradim. Puna podrška Srbima u Crnoj Gori!””

  1. Svaka čast Relji Basari. Nekad je zaista potrebno javno poniziti oca da bi ga prizvao pameti. Svetislav kakav god da je, nisam ga smatrao baš za lika koji toliko nekritički gleda na svaki antisrpski potez i u tom smislu me je njegovo ime na listi potpisnika pomalo iznenadilo i razočaralo. Jer onakvu peticiju ne može potpisati niko ko nema apriori negativan stav prema svemu srpskom. Takav čin dovodi u pitanje sve što je Basara ikad napisao ili rekao, što je šteta jer i pored nekih slabo argumentovanih kritika usmerenih prema srpskom narodu, nacionalizmu, običajima, jeziku, srpskom pravoslavlju, imao je i mnogo konstruktivnih kritika na iste te teme koje sad svako može da ospori na način: Ko je to piso? Basara? A daj, nemoj se pozivati na Basaru, on je potpiso onu peticiju Sonje Biserko, to o njemu sve govori… Isto bih se usudio da kažem da potpis Ive Goldštajna baca jedno ružno, da ne kažem antisrpsko, svetlo na istraživanja njegovog oca i njega o Jasenovcu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top