BOSANKA MINISTARKA PRAVDE U AUSTRIJI: Od izbjeglice iz Tuzle do utjecajne političarke

Alma Zadić (35), Bosanka porijeklom iz Tuzle, imenovana je za ministarku pravde u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zelenih, koja je potpisala koalicioni sporazum sa vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurca.

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobijedila je Kurcova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Tako će u novoj vladi Zeleni činiti vlast sa Narodnom strankom, nakon desničarske Slobodarske stranke koja je u prethodnom mandatu bila dio vlasti, ali je zbog skandala njenog bivšeg lidera Hajnca Kristijana Štrahea došlo do raspada koalicije i pada vlade.

Zeleni su od 15 ministarstava u vladi Sebastiana Kurca dobili četiri ministarstva, među kojima je i ministarstvo pravde koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić.

Ona je sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine te završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na Columbia University. Zadić je inače prva Bosanka i Hercegovka koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora – pravda.

Kada je prije dvije godine izabrana u Parlament Austrije poručila je da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i sa područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema Tužilaštvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju gdje je šef Kristijanu Pilnakeu.

Zanimljivo je da je Alma Zadić prva ministrica u vladi Austrije sa imigrantskom pozadinom, što je posebno zanimljivo u slučaju poznate animigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastiana Kurca.

Nakon objavljivanja njene nominacije za ministricu, austrijski desničari su odmah uputili niz kritika, naglašavajući njeno porijeklo, ali i vjersku pripadnost.

Izvor: Klix.ba Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top