EPISKOPSKI SAVJET PORUČIO VUČIĆU: Nisi dobrodošao u Crnu Goru za Božić!

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, u kome sede mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i episkop umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije, posle večerašnjeg zasedanja, uputio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poruku i poziv da ne dolazi na Badnji dan na sever Crne Gore.

Iako su mediji najavili njegov dolazak 6. januara kako bi prisustvovao paljenju badnjaka, među Srbima u Crnoj Gori ta vest nije primljena sa odobravanjem, naročito od strane onih koji svakodnevno protestvuju zbog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji je potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

O tome svedoči i zaključak sastanka Episkopskog savjeta, koji je večeras razmatrao dve odluke: prvu o tome da se napravi pravni tim koji će delovati protiv uvedenog Zakona o slobodi vjeroispovesti, a drugi da se Vučiću pošalje jasna poruka da na Badnji dan nije dobrodošao u Crnu Goru, već da mu je tog dana mjesto u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju koje je izdao Episkopski Savjet između ostalog, piše:

“Sa svog sastanka kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, Episkopski savjet saopštava da ovako snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu riješenost naše Crkve i njenih vjernika da ne dozvoli politizaciju ovog pitanja sa bilo koje strane.

Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese….”

JASNA PORUKA: Izjava Gojka Perovića na naslovnoj strani sutrašnjeg podgoričkog Dana

Tome u prilog ide i izjava Gojka Perovića, rektora Cetinjske bogoslovije i jednog od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija, za sutrašnji podgorički „Dan“:

– Vučić neka dođe kao državnik u posjetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Vjerski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe – rekao je Perović za „Dan“.

Zanimljivo je da posle objavljivanja informacije da Vučić 6. januara dolazi u Crnu Goru, niko iz kabineta predsednika nije potvrdio tu vest.

Tekst: Preokret/Direkno Foto: Episkopski savjet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top