NIŠTA OD OBEĆANJA? U planu Hrvatske za predsjedavanjem EU stoji samo jedna rečenica o BiH

Hrvatska je s prvim satima 2020. godine preuzela po prvi put otkako je postala članica Evropske unije šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom. U okviru predsjedanja Evropskom unijom hrvatski ministri će predsjedati i Vijećem za opšte poslove koje će se baviti i temom proširenja na područje Zapadnog Balkana.

Hrvatski političari su tokom prošle godine, a uoči ovog predsjedanja, tvrdili kako će Bosna i Hercegovina biti jedan od glavnih prioriteta njihovog predsjedanja Unijom, međutim ukoliko se pogleda program koji je objavljen onda se može jasno utvrditi da tom prioritetu nije poklonjena velika pažnja.

“Predsjedništvo će se zalagati za mogući napredak Bosne i Hercegovine prema dobijanju kandidatskog statusa”, je sve što stoji u planu kada je u pitanju BiH.

Hrvatski plan je nešto konkretniji kada su u pitanju ostale zemlje regiona, ali i Turska. Plan također predviđa da će se detaljno govoriti o vladavini prava i osnovnih sloboda, regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima. Ovo posljednje kako plan navodi prevazilaženje nasljeđa iz prošlosti, istinskog pomirenja i rješavanja otvorenih pitanja.

Albanija i Sjeverna Makedonija sju zemlje kandidati i predsjedništvo će raditi na otvaranju pristupnih pregovora s ove dvije zemlje. Napredak po pitanju svih mjera koje su neophodne za daljnji napredak u pristupnim pregovorima Crne Gore i Srbije će biti ohrabren. Kosovo je potencijalni kandidat i predsjedništvo će obratiti posebnu pažnju daljnjem razvoju odnosa. Turska je zemlja kandidat i ključni je partner EU u velikom broju područja. Predsjedništvo će raditi na uspostavljanju instrumenta predpristupne pomoći u saglasnosti s EU prioritetima. Hrvatska će u maju 2020. organizovati samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu”, navodi u se planu predsjedanja EU u prvih šest mjeseci ove godine.

Hrvatska također navodi kako će raditi na kredibilnoj politici proširenja, koja će biti vođena vlastitima mjerilima i fer uslovima, efektivno ohrabrujući reformske procese i garancije za prosperitet i stabilnost Jugoistočne Evrope.

Izvor: N1 Foto: Arhiva

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top