DŽENAN KOLIĆ: Mene, mog oca i braću su iz DPS-a prije nazvali “poturčenjacima”, danas smo “posrbice”

Saopštenja u stilu devedesetih, kada se kroz njih prožimala mržnja prema stopostotnim Crnogorcima i šahu zbog šahovnice, te iniciranje progona Muslimana i Bošnjaka, i kada je neprijatelj bio svako ko tada nije podržavao nacionalističko-šovinističku i ratno huškačku histeriju, danas su umotana u malo drugačije pakovanje, ali pećinski nacionalizam DPS-a ne jenjava. kazao je poslanik Demokrata Dženan Kolić.

On je reagovao na saopštenje DPS-a u kojem se navodi da “država neće dozvoliti da Crna Gora bude vraćena tamo gdje je bila prije stotinu godina”.

“Mog oca, koji je bio član organa DPS-a, moju braću Muslimane i Bošnjake, i mene među njima, isti ovi šovinisti nazivali su poturčenjacima, dok nas danas nazivaju posrbicama, i to samo zato što smo stali u odbranu svetinja naše braće pravoslavaca, Crnogoraca i Srba. Stali smo im u zaštitu jer danas otimaju hramove njima, a već sjutra će krenuti u otimanje džamija nama”, kazao je Kolić.

On smatra da princip po kojem lopov viče “držite lopova”, na bazi kojeg DPS proglašava ljude “izdajnicima i četnicima”,  potporu bi pronašli u odgovorima na sledeća pitanja: 

  • Ako su svi ljudi koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti četnici, znači li to da smo Albin i ja, kao Bošnjak i Musliman, isto četnici? 
  • Znači li to da je i Papa Franjo četnik? Da li je barski nadbiskup Rok Đonešlaj četnik? 
  • Je li sandžački muftija hfz. Abdurahman ef. Kujević, takođe četnik? 
  • Jesu li nepravoslavni vatrogasci iz Bara, koji su odbili da se angažuju protiv svoje braće isto četnici? 
  • Jesmo li svi mi četnici i izdajnici, a samo ste vi “pravednici”? 

“Uz to, ako se već predstavljate kao zaštitnici multikultularizma i multikonfesionalizma u Crnoj Gori, recite nam, zašto nikada nijeste otkrili one koji su, za vrijeme vaše vladavine u Nikšiću, minirali Hadži Ismailovu džamiju?

Odgovor znamo da nećemo dobiti, jer počinioce tog nedjela krijete iz vama dobro poznatih razloga.Gospodo iz DPS-a, jasna je vaša histerija zbog vidljivog osipanja i masovnog napuštanja vaše partije koje ne možete zaustaviti ni mehanizmima zastrašivanja, ali nemate pravo da vrijeđate građane, jer u Crnoj Gori niko nikoga ne smije da vrijeđa!”, kazao je Kolić

Zato poslanik Demokarata misli da je svima jasno da je upravo problem u DPS-u. 

“Problem za narod, za državu, za vjerske zajednice, za evropsku perspektivu Crne Gore. Vi ste kamen spoticanja miru, zajedništvu, bratskoj ljubavi, solidarnosti i budućnosti naše djece. Vi ste odlazeća profiterska garnitura, koju je narod prozreo. Vi ste brod prošlosti koji tone.I ne zavaravajte se da vam priča o četnicima i izdajnicima može proći dalje od partijskih prostorija, jer je toliko blijeda i jeftina da se jasno vidi da je posledica straha i očaja”, kazao je  on.

Kolić se osvrnuo i na gostovanje Vuka Draškovića kongresu DPS-a.

“Vaše sramne ambicije zavađanja braće, predmet su ismijavanja širom Crne Gore. Mislili ste da će se priča po matrici vašeg specijalnog gosta iz 90-tih Vuka Draškovića, primiti u narodu Crne Gore? Prevarili ste se. Ekipa sa vašeg Kongresa je potrošena, prevaziđena i zarobljena u kandžama mržnje, nacionalšovinizma, kriminala i profiterstva”.

Na kraju, poslanik Demokrata je pozvao DPS da ne brane Crnu Goru.

“Nemojte je braniti vi koji ste je opljačkali, unazadili i ponizili pred cijelim svijetom. Nemojte je vi braniti od poštenih građana svih vjera i nacija. Nemojte je vi braniti od bratske sloge i zajedništva. Nemojte vi braniti Crnu Goru od borbe za pravdu i pravičnost, jer ste upravo vi najveći protivnici toga. Kriminalci niti su ikada mogli, niti će ikada moći, braniti državu od poštenih građana”.

Inače, pre nekoliko dana, njegov stranački kolega, potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Dr. Albin Ćeman je osudio donošenje Zakona i poručio da će, ako vlast “udari na Ostrog, izaći iz svih džamija i stati u odbranu”.

Izvor: Vijesti Foto: Demokratratska Crna Gora

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top