GREŠKA ILI SKANDAL? Hrvatska bolnica preskočila prvorođenu romsku bebu, poklone dala drugoj bebi

Majka prvorođene bebe Marine poručuje da se osjećala poniženo i ne prihvata izvinjenje, a Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju kaže kako je ovaj slučaj posljedica protesta protiv Roma u Međimurskoj županiji

Poslanik u hrvatskom Saboru i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi optužio je županijsku bolnicu u Čakovcu da je zajedno s Međimurskom županijom ignorisala prvorođeno dete roditelja Roma, a u medijima i na zvaničnoj Fejsbuk stranici župana postavila fotografije župana, roditelja i deteta rođenog kasnije istoga dana. Direktor bolnice u Čakovcu priznao je grešku, za koju tvrdi da je nenamerna i da nije u pitanju diskriminacija romske bebe.

“Neugodno sam iznenađen vešću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom detetu u Međimurskoj županiji”, saopštio je Kajtazi i istakao da očekuje javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku.

Izvinjenje je ubrzo stiglo od direktora bolnice u Čakovcu, Tomislava Novinščaka, koji je rekao da se dogodila greška zbog koje su iz bolnice županiji dali pogrešnu informaciju o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.

“Jako mi je žao, kao direktoru, da se dogodila takva greška. Bolnica i zdravstveni sistem su veoma veliki i za sve mogu preuzeti odgovornost, ali ne mogu pristati na to da se vrši bilo kakva diskriminacija. Mi brinemo za sve naše stanovnike svakodnevno i jako mi je žao zbog toga što se dogodilo. Mislim da je ljudski da se radi i da se događaju greške, ali i da se izvini, kao što smo juče učinili. Bili smo kod gospođe i deteta, izvinili smo se, a ljudski je i oprostiti”, rekao je direktor bolnice.

On je dodao da se majka i beba osećaju dobro i da im ne zameraju zbog greške koja se dogodila.

Majka prvorođene bebe Marine, međutim, poručuje da se osjećala poniženo i da ne prihvata izvinjenje.

„Ne osjećam se baš dobro, jer mi je žao. Mislim da sam ja to trebala dobiti, a ne ona gospođa“, kaže Jagoda.

Matijaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurju kaže kako je ovaj slučaj jedna od posljedica protesta protiv Roma u Međimurskoj županiji. 

“Mi želimo normalan život i želimo biti jednakopravni kao svi ostali građani”, kaže Oršuš.

Izvor: N1 Foto: Dnevnik Hr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top