ČVRST STAV: Iran neće dati crnu kutiju Boingu niti Amerikancima

Nakon što je juče kod Teherana pao ukrajinski avion u kojem je poginulo svih 176 putnika – Iran, odnosno službe iranskog civilnog vazduhopolovstva odbijaju da proizvođaču i Amerikancima dostave crnu kutiju kako bi se istražio uzrok pada tog Boinga 737.

Poginuli putnici i članovi posade, osim Ukrajinaca, bili su Iranci, državljani Kanade, kako prenosi CNN njih 67, pa je i kanadski premijer Džastin Trudo reagovao tražeći da se nezavisno i po pravilima struke istraži razlog pada aviona.

Kako prenosi BBC, prema globalnim vazduhoplovnim pravilima, Iran ima pravo da vodi istragu. Ali, obično su uključeni i proizvođači, a stručnjaci kažu da malo zemalja ima kapacitete da analizira crne kutije. BBC dodaje da je uobičajeno da američki Nacionalni odbor za bezbednost transporta bude uključen u međunarodne istrage koje se tiču Boinga, koji se pravi u SAD. Ali ovaj odbor mora da radi u skladu sa zakonodavstvom i uz dozvolu strane države koja vodi istragu.

Iranska novinska agencija Mehr prenela je reči šefa iranske Organizacije civilnog vazduhoplovstva Alija Abezdazeha, koji je rekao da Iran neće dati crnu kutiju ni proizvođaču ni Amerikancima.

“Ovu nesreću će istražiti iranska vazduhoplovna organizacija, ali Ukrajinci takođe mogu da budu prisutni”, dodao je.

Boing je saopštio da je spreman da pomogne na svaki način, dok je kanadski premijer Trudo rekao da njegova zemlja očekuje da ima ulogu u istrazi, a Iranu je ponudio tehničku pomoć.

Pad ukrajinskog Boinga nedaleko aerodroma u Teheranu dogodio se samo nekoliko sati nakon iranskog napada na američke vojne ciljeve u Iraku.

Izvor: N1 Foto: Youtube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top