GOVOR IMAMA HODŽIĆA POTRESAO REGION: “Ovo je lakrdija a ne Zakon o slobodi vjere” (VIDEO)

Sinoć je u Herceg Novom odslužen moleban u crkvi Svetog Spasa na Toploj nakon čega je sabrani narod krenuo u molitvenu šetnju do crkve Svetog Arhangela Mihaila u Starom gradu. Hrišćanskom porukom „Mir Božiji, Hristos se rodi!“ Božić je okupljenima čestitao hercegnovski efendija Husein Hodžić, predsednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja.

Uuvodnom delu besede objasnio je razloge zbog kojih je večeras bio na Belavisti, a u zaključku ustvrdio da nije jedini problem očuvanje imovine, već je veće iskušenje očuvati veru. Takođe je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vernika koji ga podržavaju.

„Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovek iz Bosne, sa severo-istoka što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka u kojem su, verovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vreme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka, nažalost uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo. Ja sam odatle, imam tog kosmopolitizma, tolerancije duha. Pitaćete se zašto sam ovde, odgovaram da sam ovde što me Bog večni pozva da budem na pomoći bratu i komšiji. Ovde sam jer sam prisustvujući dešavanjima prethodne godine u hramu u Podgorici, u Baru i drugim događajima, od patrijarha Irineja čuo i to ponavljam, da je „Srpska pravoslavna crkva izuzetno raspoložena da uspostavlja i širi dobre odnose i poverenje sa muslimanima sa Balkana, posebno sa Bošnjacima“ među kojima sam eto i ja” – rekao je efendija Hodžić.

Srbi i Crnogorci su, kako je poručio efendija Hodžić, retki narod koji pamti dobro koje mu neko učini, neće zaboraviti i neće izneveriti.

„Ovde sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova koji reče „čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe“ a mi smo malo drugačiji međusobno i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vere je da komšiju i brata ne smem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem kad me god pozove. Pozvan sam i velikodušno sam se odazvao” istakao je.

Efendija Hodžić je takođe javno zahvalio Opštini Trebinje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Mitropolitu Amfilohiju jer su posebno oni u vreme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Centra islamskog u Kumboru bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda, kako je istakao, ”više nego moji muslimani i moja legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori”.

”Dobro se dobrim mora vraćati, zato sam večeras ovde. Istina, nismo mogli biti registrovani kao prostor u kojem ćemo se moliti već samo i jedino kao stambeno poslovni objekat, na to smo i pristali. Nema na području od Srbije na ovamo primera da su se džamije obnovile, već su sve registrovane kao stambeno poslovni objekti. Radićemo na tom planu i ja sam prvi koji uzima barjak da širimo poverenje i toleranciju” poručio je Hodžič.

Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primerima iz prošlosti, međusobnog suživota i tolerancije.

„Rahmetli Iso Mahmutović iz sela Bistrice kod Bijelog Polja koji je 1967. godine po nalogu vlasti doveo radnu grupu na Cetinje da sruše kosturnicu. Kad je Iso video, rekao je „ovo je svetinja, ja svetinju ne diram, a da je moje, pala bi mrtva glava“. Policija je zapretila da će ostati bez posla, a on odgovorio da daje otkaz” ispričao je.

”Prošlo je i 50 godina od tada kada me je časni Mitropolit Amfilohije upitao da ga nađemo. Našli smo njegovog sina, doveli ga iz Francuske i on je nagrađen ordenom i to je gest crkve koji mi pamtimo”

„Tako i treba za veru dati sve, a veru ne dati nizašto! Podsećam na reči patrijarha Irineja i nadam se da ćemo razvijati poverenje jer svi smo mi na neki način ugroženi, kao što se ovo sada nadvilo nad Srpsku pravoslavnu crkvu. Zakon o slobodi veroispovesti, tako je nazvan, a ja vidim samo jednu neozbiljnu lakrdiju u samom nazivu jer ko je taj koji ima pravo da između nas vjernika i Boga određuje hoće li biti sloboda ili nesloboda” poručio je Efendija i dodao:

”Molim Boga da vi ostanete oni koji će svoj Božić, najveći praznik u hrišćanstvu, slaviti 7. januara. Nemojte da vas prevare da bude drugačije, jer ovaj zakon je igra ka tom cilju. Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao!“, kazao je efendija Hodžić, čovek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvjetanovića nakon njegove smrti.

Sabornik/Preokret, Foto: bedrudingusic.com

2 thoughts on “GOVOR IMAMA HODŽIĆA POTRESAO REGION: “Ovo je lakrdija a ne Zakon o slobodi vjere” (VIDEO)”

  1. Pre nego što ste ustvrdili da su ove reči oduševile region, trebalo je da proverite da l’ je iko uopšte preneo šta je efendija Husein Hodžić rekao. Ja sam potražio na dva najjača regionalna portala, Al DŽaziri i N1, ima li reči o ovome, sumnjajući da ću išta naći i naravno nisam ništa ni našao. Ali ne samo tamo, nema ništa ni u Oslobođenju, a Kliks i Avaz da ne pominjemo. Hrvatske portale ne moram ni da gledam, milogorske još manje. Čak mislim da ni Danas nije preneo, potražio sam, ali im je pretraga loša (ne može da se sortira po datumu) pa sam rovario ovako po kategorijama u kojima bi trebalo da se nađe i nisam našao. Na Novostima i u Politici ima, dalje po srpskim medijima nisam gledao, pretpostavljam da su preneli većina njih. To nam dosta govori i o regionu i o dobronamernosti raznih medija koji se predstavljaju kao “normalni, pristojni, objektivni” itd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top