“NE SME DA BUDE NEZADOVOLJNIH”: Stranačko zapošljavanje crno na belo – prepiska niških naprednjaka!

Južne vesti objavile su Viber prepisku Mesnog odbora SNS Medijana, a u kojoj se može pročitati kako predsednik Opštine Medijana, Nebojša Kocić, govori da prvo mora da se obezbedi posao za poverenike, odbornike i ostale stranačke aktiviste da niko od njih ne bi bio nezadovoljan. Kocić ovu prepisku nije želeo da komentariše, a Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja smatra da je ovo još jedan dokaz da je Srbija “zarobljena partijska država”.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ukinuta je od 1. januara 2020. Nekoliko dana pre nove godine, tačnije 24. decembra 2019, u Viber grupu “Poverenici MO Medijana2” stigla je poruka predsednika Opštine Medijane Nebojše Kocića.

“Evo i ja da kažem nešto: Prvo da proverimo ko od poverenika nema posao, jer smo rekli da su oni prioritet prioriteta. Drugo, ko od odborika nema posao, da se ispoštuje krug ljudi koji uvek puni autobuse i sakuplja članarine, pa ćemo sagledavati i druge aktiviste, jer ne sme da bude nezadovoljstva među nama pre svega. TOLIKO”, piše u poruci u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, a printscreen objavili na svom sajtu.

Autentičnost poruke Kocić nije negirao, ali nije želeo ni da je objasni.

“Nemam komentar”, bio je kratak Kocić.

Stav o ovom činu obećanja za zapošljavanje partijskih kadrova nije komentarisao ni poverenik niškog SNS-a Zvezdan Milovanović, koji je i sam učestvovao u Viber prepisci. Rekao je da je bolestan, a kasnije i da ima porodične probleme, pa i da nije upućen u Kocićevo pisanje.

Inače, u prepisci Milovanović, ali i odbornik Dragan Đorđević govore i o organizaciji partijskih aktivista i funkcionera za odlazak u Kuršumliju, kada je tamo dolazio predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, o organizaciji za otvaranje istočnog kraka Koridora 10, ali i o tome kako se koordinator SNS-a jugoistočne Srbije Bojan Bajagić ljuti zbog nenaplaćenih članarina.

PREPISKA O ZAPOŠLJAVANJU: Gradonačelnik Niša nema komentar

Zoran Gavrilovića iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) kaže da je Kocićevo pisanje dokaz da se za javne funkcije biraju partijski kadrovi i da je u Srbiji partija zapravo Srbija.

Partijska birokratija je jača od državne birokratije. Poenta je u rečenici ‘ne sme da bude nezadovoljstva među nama’, jer pokazuje kako ovaj sistem funkcioniše. To je jedna zarobljena partijska država. Nadležni organi bi trebalo da reaguju tako što bi proverili da li je prekršen Ustav u članu koji kaže da ‘politička stranka ne može neposredno vršiti vlast, niti je sebi podčiniti'”, ističe Gavrilović.

U vreme prepiske o stranačkom zapošljavanju, u niškoj Gradskoj upravi trajao je konkurs za poslove na neodređeno, a traženi su pravnici, pripravnici, inspektori, ali i portparol. Načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić nije odgovarao na telefonske pozive novinara, niti na SMS-ove sa pitanjima koja su poslali.

IZVOR: Južne vesti/ N1 FOTO: Printscreen/Juzne vesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top