SARAJEVO PROGLASILO UZBUNU ZBOG PREVELIKOG ZAGAĐENJA: Škole obustavljaju nastavu, MUP i inspekcija kontrolišu vozila u saobraćaju

Vlada Kantona Sarajevo donela je danas odluku kojom je proglašena uzbuna zbog zagađenog vazduha.

Odluka je doneta na telefonskoj sednici, prenosi Slobodna Evropa, a objavljena je i na internet stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Pokazatelji merenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo zabeleželi su visoke koncentracije PM10 čestica (sitne čestice prašine manje od 10 mikrometara).

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj za merenje kvaliteta vazduha postavljen u krugu Ambasade SAD u 13 sati pokazao je čak 338 µg/m3. Mere koje se preduzimaju u okviru uzbune podrazumjevaju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i nižu.

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom kontrolišu vozila u saobraćaju, a automobile sa Euro 2 motorom isključuju iz saobraćaja. Jedna od predviđenih mera je i organizacija nastave u školama sa ciljem izbegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi i obustava nastave.

Zabranjeno je i korišćenje čvrstih goriva i teških ulja pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

IZVOR: Fonet, FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top