ŠOKANTNE OPTUŽBE UHAPŠENOG DIREKTORA ŽELEZNICA: Pare od mita sam davao na ruke ministarki Zorani Mihajlović i njenom mužu

Miroljub Jevtić uhapšen dok je primao mito od 10.000 evra. Sa advokatima imao šemu u poslovima eksproprijacije zemljišta, a sumnja se da je državno preduzeće oštećeno za 800.000 €. Policiji sve priznao i optužio Mihajlovićevu

Direktor preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ Miroljub Jevtić, koji je i nekadašnji savetnik ministarke građevinarstva i saobraćaja Zorane Mihajlović, uhapšen je zbog primanja mita od 10.000 evra! On je na saslušanju u policiji priznao krivično delo i rekao da je deo novca davao Mihajlovićevoj na ruke!

– Jevtić je na saslušanju sve priznao. Rekao je da je tačno da je primao mito, ali je tvrdio da je za sebe zadržavao samo manji deo novca, dok je veći davao lično ministarki Mihajlović i njenom partneru Vladimiru Atanackoviću. Kako je rekao, novac im je davao na ruke – otkriva izvor Kurira. 

Pored Jevtića, uhapšen je i Dragoslav Burzanović, član Nadzornog odbora Privrednog društva „Ratko Mitrović“ iz Novog Sada, kao i dvojica advokata iz tog grada Zoran Stojanović i Vladislav Kostić.

– Malverzacije su trajale godinu i po dana, a otkrivenih 10.000 evra su samo jedna od tranši. Sumnja se da su iz firme „Infrastruktura železnice“ advokatskoj kancelariji Kostić u tom periodu isplatili više od 800.000 evra. Oni su napravili šemu po kojoj je sve na prvi pogled izgledalo legalno, jer su tu advokatsku kancelariju angažovali za poslove eksproprijacije zemljišta, katastar i slično, što im je fakuturisano i naplaćivano.

Na taj način je izvučeno oko 800.000 evra iz ove državne firme, pa su posle ti advokati novac vraćali direktoru i ekipi i talili se, ali se zasad ne zna u kom procentu – priča izvor Kurira i dodaje da je istraga trajala više meseci.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović objasnio je da se Jevtić sumnjiči da je primio mito od 10.000 evra, preko posrednika, kao nagradu za koruptivne radnje u postupku eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi planirane izgradnje brze pruge. On je rekao da se uhapšeni advokati sumnjiče da su dali mito tako što su u dogovoru s direktorom preduzeća fakturisali svoje pravne usluge u višemilionskim iznosima i taj novac kasnije delili među sobom.

– Policija je u trenutku hapšenja kod osumnjičenog našla novac – rekao je Stefanović i dodao da se sumnja da je tih 10.000 evra samo jedna od tranši.  

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati. Mihajlovićeva juče nije odgovarala na naša pitanja. Zanimljivo je, inače, da se samo dan pre hapšenja Jevtić sastao s ministarkom Mihajlović zajedno sa svim ostalim direktorima državnih železničkih preduzeća.

DUG SPISAK JEVTIĆEVIH MALVERZACIJA

Jevtića je 2015. Milutin Milovanović, zastupnik državnog kapitala u Institutu „Kirilo Savić“, optužio za malverzacije. Milovanović je tvrdio da je Jevtić, dok je vodio pomenuti institut, nestručnim rukovođenjem napravio gubitak od 450 miliona dinara i doveo tu ustanovu u blokadu, a uz to je ostao dužan radnicima 15 plata. Mediji su ranije pisali i da je Jevtić, dok je bio na mestu zamenika generalnog direktora „Železnica Srbije“ Milanka Šarančića, dobio dva stana. Takođe, krajem 2015. tadašnji odbor direktora „Železnica Srbije“ podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal tužbu protiv Jevtića, koji je tada bio direktor firme „Kargo Srbija“, zbog višemilionskih malverzacija. Oni su naveli da je Jevtić zloupotrebio službeni položaj tako što je neovlašćeno dao nalog svojim zaposlenima da nasilno preuzmu blagajne „Železnica Srbije“, i to bez primopredaje.

NINIĆ: SASLUŠATI MINISTARKU

  • Mihajlovićeva nužno mora biti saslušana. Nadležni tužilac njoj mora uputiti poziv za saslušanje, makar i u svojstvu građanina, a potom utvrditi da li će i na koji način biti obuhvaćena krivičnim postupkom i kasnije eventualno optužnicom. Ne postoji osnov da bude izostavljena, iako se ne zna da li je zlatni ključ kod Jevtića ili tužioca. Naime, možda tužilac već ima neke dokaze o umešanosti ministarke, pa je Jevtić samo to potvrdio. Ili je Jevtić to sam ispričao. U tom slučaju mora dostaviti dokaze za svoje tvrdnje jer ne treba isključiti mogućnost da laže – kaže Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava.

Izvor: Kurir Foto: Kurir/Damir Dervišagić, Youtube

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top