DŽOKER DOBIO 11 NOMINACIJA ZA OSKARA: Na listi za prestižnu filmsku nagradu i jedno ostvarenje sa Balkana

Pošto se Netfliks nije proslavio na nedavno održanoj dodeli Zlatnog globusa, konvencionalniji krugovi Holivuda su imali prilike da likuju; niko nije srećan što su striming platforme ušle u trku za najprestižnije filmske nagrade Oskar.

Netfliks, međutim, nastavlja sezonu sa više od 20 nominacija za luvenu zlatnu statuu, piše Njujork tajms, a u nekim kategorijama – poput one za najboljeg sporednog glumca – ima po čak troje kandidata.

“The Irishman” Martina Skorsezea i “Marriage Story” Noe Baumbaha, dva glavna Netfliksova konkurenta, nominovana su za najbolji film (mada nijedan nije osvojio praktično ništa na Zlatnom globusu), a Netfliks ima kandidate i među nominovanima za najbolji animirani filčm, najbolji dokumentarac, ali i dramu “The Two Popes”; 92. dodela Oskara će, po svoj prilici, biti kao i dodela Zlatnog globusa, borba između starog i novog Holivuda.

Netfliksovi filmovi su ove godine izgleda bolje prošli kod publike nego kod kritike, iako je prošle godine sa filmom “Roma” Alfonsa Kuarona bila pomalo obrnuta situacija. Tada se makar činilo da iako “Roma” nije odnela Oskara za najbolji film u globalu, već je nagrađena kao najbolji strani film, ona ionako predstavlja uvod striming platforme u critically acclaimed krugove i svet prestižnih nagrada.

JOKER: Joakin Finiks u jakoj konkurenciji za najbolju glavnu mušku ulogu

Tradicionalniji filmovi svejedno ove godine prednjače, ili makar oni koji nisu nastali u produkciji striming giganata. “Joker” vodi sa ukupno 11 nominacija, među kojima su i one za najbolji film, najboljeg režisera i najboljeg glumca.

“1917” Sema Mendeza i “Once Upon a Time in Hollywood” imaju pod 10 nominacija.

Za najbolji film nominovana su sledeća ostvarenja: Ford vs Ferrari, The Irishman , Jojo Rabbit, Joker, Little Women, Marriage Story, 1917, Once Upon a Time in Hollywood, Parasite.

Za nagradu za režiju konkurišu: Martin Skorseze (The Irishman), Tod Filips (Joker), Sem Mendez (1917), Kventin Tarantino (Once Upon a Time in Hollywood), Bong Jun-Ho (Parasite).

Za najbolju glavnu žensku ulogu nominovane su: Sintija Erivo (Harriet), Skarlet Johanson (Marriage Story), Saors Ronan (Little Women), Šarliz Teron (Bombshell), Rene Zelveger (Judy).

Za najbolju glavnu mušku ulogu nominovani su: Antonio Banderas (Pain and Glory), Leonardo Dikaprio (Once Upon a Time in Hollywood), Adam Drajver (Marriage Story), Hoakin Finiks (Džoker), Džonatan Prajs (The Two Popes)

Za najbolju sporednu žensku ulogu nominovane su: Kejti Bejts (Richard Jewell), Lora Dern (Marriage Story), Skarlet Johanson (Jojo Rabbit), Florens Pju (Little Women), Margo Robi (Bombshell).

Za najbolju sporednu mušku ulogu nominovani su: Tom Henks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Entoni Hopkins (The Two Popes), Al Paćino (The Irishman), Džo Peši (The Irishman), Bred Pit (Once Upon a Time in Hollywood).

Akademija je ponovo skrajnula žene iz trke za najboljeg reditelja. Isto se dogodilo i sa crnim glumcima i glumicama, sa Sinitijom Erivo kao jedinom takmičarkom. (Uprkos svim naporima da se telo Akademije diverzifikuje, ono je i dalje 68 odsto muško i 84 odsto belo.)

Konkurencija u trci za najboljeg glumca je neobično jaka ove godine. Favorit je, po svemu sudeći, Hoakin Finiks, za ulogu u filmu “Joker” Toda Filipsa; Adam Drajver (poznat i kao Kajlo Ren) takođe je briljirao u drami koja predstavlja svojevrsni portret jednog razvoda, “Marriage Story”, a kažu da prilično velike šanse ima i Antonio Banderas sa ulogom u Almodovarovom “Pain and Glory” koji se, doduše, nije preterano gledao, iako je prilično pompezno najavljivan. Džonatan Prajs takođe je sjajan kao kardinal Bergoljo u “The Two Popes”.

Robert De Niro je ostao bez nominacije, iako su mu je predviđali za ulogu Frenka Širana u Skorsezeovom “Ircu”.

Ovogodišnja dodela koja će biti kao i svake godine u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu, neće imati domaćina ceremonije što je bio slučaj na prethodnoj ceremoniji. Organizatori ceremonije ocenili su da je 91. dodela bez domaćina odlično funkcionisala i da će tako biti i ove godine.

“Kralj Petar Prvi” nije na listi, makedonski film “Zemlja meda” nominovan u dve kategorije

Makedonski film „Zemlja meda“ (Honeyland) nominovan je Oskara u dve kategorije: za najbolji dokumetarni i za najbolji film s neengleskog govornog područja. Prvi put je jedan makedonski film nominovan u dve kategorije.

Za “Oskara” je pre 25 godina bio nominovan igrani film “Pre kiše” (Pred doždot) Milča Mančevskog u kategoriji za najbolji strani film.

Dokumetarni film Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova “Zemlja meda” krajem 2019. je “Njujork tajms” izabrao za “film godine”, stavljajući ga ispred filmova Martina Skorseza i Kventina Tarantina.

“Zemlja meda” je film o pčelarki u zabačenom planinskom selu koja pokušava da vrati prirodnu ravnotežu, već je osvojio tri nagrade na prošlogodišnjem njujorškom Festivalu “Sandens” koji je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma, a dobio je i druge nagrade, među kojima u Barseloni i Tel Avivu.

Srpski kandidat za Oskara, film “Kralj Petar Prvi” Lazara Ristovskog nije nominovan za ovu prestižnu nagradu.

Oskara za najbolji film, glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti, prošle godine osvojilo je ostvarenje „Green Book“ (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti.

IZVOR: Beta-AFP/Nedeljnik FOTO: Printscreen/Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top