MARKO BAČANOVIĆ, ovogodišnji dobitnik nagrade Udruženja nezavisnih pisaca Srbije za najbolji poetski ciklus

Sarajevski pjesnik Marko Bačanović pobjednik je regionalnog konkursa Udruženja nezavisnih pisaca Srbije za najbolji poetski ciklus ili zbirku u sezoni 2019/2020.

Žiri Udruženja nezavisnih pisaca Srbije (UNPS) i Časopisa “Književne vertikale” je u konkurenciji 85 autora iz regiona za najbolji proglasio rukopis Bačanovićeve druge zbirke pjesama „Dvojnik“ te će isti biti štampan u tzv. troknjižju, zajedno sa druga dva pobjednička rukopisa, „Anđeo u Kamenolomu“ Patrika Vajsa iz Rijeke i „Sve buduće revolucije“ Aleksandra Novakovića iz Beograda.

Bačanovićevu knjigu žiri je prokomentarisao na sljedeći način:
Knjiga Dvojnik Marka Bačanovića iz Sarajeva predstavlja veliki ciklus onostrano angažovanih pesama u formi engleskih soneta. Hermetičnost forme izaziva i – hermetičnost pa nedostupnost značenja, koje se ipak može intepretirati. Onostrano angažovano znači da pesnik, to jest pisac stihova, baš kao i autor romana ideja – stvara sopostvene metafizičke i fizičke pretpostavke, to jest pravi mini-metafiziku, ili eho nečega sličnog u svakoj svojoj pesmi. Počev od prve pesme Hadal (ponor), Bačanović nam nagoveštava da odustaje od racionalističke misli – radi spasenja duše iz hada, kao lirski subjekt, – a možda i radi izbavljenja poezije od neuspeha kao pesnik. Zaumna i umna opredeljenost, nalik veri i vrsti religioznog, ali daleko od dogme – povezuje ove stihove i izdvaja ih visoko u postojećoj pesničkoj hiperprodukciji. Kao što pesnik citira Mikelanđela Bunarotija: ja sretno živim od nesretne kobi.

Nagrađenog pjesnika smo zamolili da kratko prokomentariše nagradu.

Izuzetna mi je čast, zadovoljstvo i prije svega obaveza da je žiri Udruženja nezavisnih pisaca Srbije vrednovao upravo moj rad na način da nagradi ono u šta sam uložio posljednjih godinu dana svog promišljanja i stvaranja. Činjenica da je od tolikog broja rukopisa, upravo moj, zajedno sa još dvije sjajne poetike mojih kolega iz Beograda i Rijeke, proglašen za najbolji, osvrsishođuje na neki način žrtvu koju sam odabrao, posvetiviši se poeziji, a zanemarivši halapljivu utrku za građanskim pogodnostima. Nagrade jesu plod sticaja okolnosti, ali je lijepo vidjeti da se na iste te okolnosti može utjecati onim što bi u svemu tome trebao i da bude jedini kriterij, a to je kvalitet književnog djela. To je danas dovedeno na nivo rijetkosti, gotovo pa izuzetka, te je samim tim i osjećaj svrhovitosti kojim sam ovih dana ispunjen daleko vrijedniji i veći te će za mene u svakom slučaju značiti dodatnu pozitivnu energiju u onome čemu sam se posvetio u potpunosti“ rekao je Bačanović.

Bačanović je nedavno objavio i svoju prvu poetsku zbirku „Dreka pamtivijeka“ koja je, nedavno, imala i svoju prvu promociju.

Preokret, Foto: Marko Bačanović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top